huishouden energie besparen keuken moestuin creatief

Zelf brood bakken

Er zijn veel goede redenen om zelf brood te bakken. Sinds meer dan een jaar bakken wij elke avond zelf ons brood voor de volgende dag. Je zal verbaasd zijn hoe snel zelf brood bakken deel is van de dagelijkse routine, en hoe weinig tijd dit eigenlijk kost.
Het brood gemaakt volgens ons basis recept hieronder kost minder dan de helft van de prijs in de winkel, zelf brood bakken is dus ook geld besparen.

Dit materiaal heb je nodig om zelf brood te bakken:

  • Keukenweegschaal
  • Grote glazen of innox pot, eventueel kan een kookpot dienen
  • Bakvorm
  • Oven

Wij gebruiken deze ingrediënten voor ons basisrecept:

  • 300 gram witte bloem (0,42 euro voor 1 kg bij Delhaize)
  • 300 gram tarwemeel (5,45 euro voor 5 kg bij Horta)
  • 1 theelepel instant gist (3 euro voor 500 g bij Aveve)
  • 20 gram vetstof: olijfolie, zonnebloemolie of boter
  • 1 theelepel zout
  • 350 mL lauw water

En dit is ons basis recept om zelf brood te bakken:

  1. Bloem en meel afwegen, en samenvoegen
  2. Kuiltje maken en gist erbij doen
  3. Een beetje water toevoegen in het kuiltje met gist, en de gist zachtjes mengen in het water
  4. Zout en vetstof toevoegen
  5. Nu zachtjes het water toevoegen bovenop het kuiltje met gist en met 1 hand mengen
  6. Met 1 hand blijven mengen tot het deeg een homogene struktuur heeft. Als het deeg breekt moet je nog een beetje extra water toevoegen. Meer over hoe brood kneden.
  7. Gedurende ongeveer 15 minuten goed kneden op het werkblad, daarna het geknede deeg in een glazen of innox pot doen
  8. Pot afdekken met een keukenhanddoek die licht bevochtigd is, laten rusten tot het deeg verdubbeld is in volume (1 tot 2 uur)
  9. Bakvorm invetten
  10. Opnieuw kneden gedurende een 2-tal minuten
  11. Deeg in de bakvorm doen, afdekken met een keukenhanddoek die licht bevochtigd is, en nog eens 30 minuten tot 1 uur laten rusten
  12. Oven voorverwarmen op 210 graden
  13. Deeg in de oven voor 30 minuten
zelf brood maken

Wanneer je het brood uit de oven haalt, best onmiddellijk uit de bakvorm halen en volledig laten afkoelen. Bij ons ligt het zelfgemaakt brood gewoon tot 's morgens op het aanrecht.

De ingrediƫnten voor dit brood van 600 gram kosten ons ongeveer 60 eurocent, vlug gerekend met de kosten van energie en water voor de afwas kost elk brood ons nog geen 90 eurocent. Daar staat tegenover dat we minder afval hebben en niet elke dag naar de bakker om brood moeten. Omdat we ons brood zelf bakken is het 's morgens ook heerlijk vers en er zit niets in dat we niet willen.

Je kan gemakkelijk variaties maken op dit broodrecept door verschillende soorten bloem en meel te mengen. Zorg gewoon dat je steeds voldoende witte bloem gebruikt (minstens 250 gram), als er teveel meel in je deeg gaat dan zal het moeilijk rijzen.

Je kan ook brood bakken zonder gist, met bijvoorbeeld zuurdesem of een bakpoeder.

Er zijn veel redenen om zelf brood te bakken, deze kwamen het eerst in ons op:

  1. Het is leuk, niets is zo heerlijk dan je eigen deeg kneden en zien hoe zich daarna in de oven een lekker brood vormt.
  2. Je kiest zelf de ingredienten en de kwaliteit van de ingredienten, je maakt je brood dus net zo duur, goedkoop en (on)gezond als je zelf wil.
  3. Meer variatie, je kan met de combinatie en variatie aan granen, soorten bloem en meel oneindig experimenteren. Je eigen recept voor zelfgemaakt brood is het beste recept.
  4. Je hebt minder afval want geen broodzakken of je hergebruikt de broodzakken van wanneer je wel brood koopt.
  5. Het is goedkoper om zelf brood te bakken, alles inbegrepen kost een zelfgebakken brood bij ons thuis minder dan de helft van wat het in de winkel zou kosten.
  6. Zelfgemaakt brood is rijker van smaak.
  7. Je moet minder brood weggooien, want je maakt een brood net zo groot dat je ermee toekomt.
  8. Zelfgemaakt brood stilt beter de honger dan brood van bij de bakker, hierdoor ga je minder sneden brood en dus ook minder beleg eten. Dit is gezonder en zal geld besparen.
  9. De heerlijke geur van zelfgebakken brood in huis.
  10. Je moet niet dagelijks langs de bakker rijden, dat zijn weer kilometers of een extra tussenstop gespaard.

in de kijker

de leukste projecten

aanbevolen