huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Ecologische en biologische kleding voor mannen - dit is wat ik draag

Fair-trade, ecologische en biologische kleding voor mannen vinden is soms een hele onderneming. Er zijn weinig perfecte merken (fair-trade + ecologisch + degelijk + mooi), maar met wat zoeken vind ik toch steeds een compromis waar ik mezelf in kan vinden.

elvis kresse riem

Zwarte riem van Elvis & Kresse, mooi staaltje van upcycling.

Hemden

Armed Angels heeft prachtige overhemden met GOTS label, helaas blijken deze tot nu toe onvindbaar. Omdat ik als zelfstandig consultant wel "deftig" gekleed moet gaan zijn de geitenwollensokken merken geen optie als het op overhemden aankomt.
Ik bestel daarom mijn hemden bij Bivolino. Dit Vlaams bedrijf maakt hemden en andere kledingstukken op maat, en alles volledig via hun webshop. Je kan een hemd volledig naar jouw voorkeur designen, echt plezierig.

Bivolino heeft geen GOTS of vergelijkbaar label, ze doen wel veel beter dan de grote merken en ketens want

  • Je kan zelf de gebruikte stoffen kiezen. Dus het is je eigen keuze om bv. biologisch katoen of linnen te gebruiken voor je hemden. Ik kies steeds voor stoffen met tenminste Okotex 100 als kwaliteitslabel.
  • Productie van stoffen gebeurt binnen de EU of in Turkije.
  • Productie van de hemden gebeurt binnen de EU of in het Middelandse Zeegebied, sites kregen het SEDEX label voor ethische productie praktijken.
  • Volgens een studie van Ecolife, weliswaar in opdracht van Bivolino, ligt de CO2 uitstoot voor een Bivolino overhemd significant lager dan van een overhemd geproduceerd in massaproductie in het verre Oosten.
  • Je steunt een van origine Vlaamse onderneming dat heel wat mensen tewerkstelt binnen de EU.

Een garantie is het niet maar het lijkt een samenhangend verhaal, dat in tegenstelling tot de verhaaltjes opgehangen door de meeste grote merken.

Vroeger kocht ik hemden van de betaalbare merken (bv. Esprit) en betaalde 40-50 euro voor een hemd. Hemden bij Bivolino starten vanaf ongeveer 50 euro als je een Okotex 100 stofje wil.

T-shirts

Effen en bedrukte t-shirts met GOTS label of gewoon duurzaam geproduceerd zijn goed beschikbaar, en betaalbaar. Ik draag liefst bamboe t-shirts.

hennep sweater

Sweaters

Mijn favoriete kledingstuk voor thuis is een Hennep sweater van Nomads. De Hennep is net als bamboe heerlijk om te dragen, en na meer dan 1 jaar in de wasmachine nog steeds mooi. Helaas wordt deze sweater niet meer gemaakt, ik heb een tijdje geleden nog een tweede exemplaar in de uitverkoop kunnen gevonden... maar als beide exemplaren afgedragen zijn dan moet ik naar iets anders op zoek.

Ondergoed

Ik draag enkel zwarte boxershorts, vroeger kocht ik deze bij H&M aan ongeveer 5 euro per stuk. Bij Meer dan mooi koop ik nu zwarte boxershorts meestal uit bamboe of biokatoen mèt GOTS label, bv. van Braintree. Deze biologische boxershorts kosten mij tussen de 10 en 15 euro per stuk.

Broeken

Met mijn lange benen en in verhouding slanke bouw is broeken kopen sowieso een opgave. Een biologisch en fair-trade alternatief heb ik nog niet gevonden. Een goed compromis zijn de broeken van G-Star Raw, dit merk staat mee achter het Made-By initiatief en haalt daarin een goede score. Ik ben niet 100 procent overtuigd, en zou liever een GOTS of zelfs FairWear kledingstuk dragen, maar ik geloof wel dat G-Star op de juiste weg zit en oprecht kiest voor duurzame kleding.

Schoenen

Ik heb schoenmaat 47-48, dus dit is in het reguliere assortiment al niet makkelijk. Ik heb begin dit jaar (Januari 2016) twee nieuwe paar schoenen besteld:

  • 1 paar lederen bottines van Rehab, zij hebben een duidelijke visie mbt. corporate responsibility. Wat mij aanspreekt in dit merk zijn lokaal design (Nederland) en productie (Portugal): dus korte keten en alles geproduceerd volgens de Europese normen en regels mbt. arbeid, gezondheid en milieu. Uiteraard gaat het hier wel om lederen schoenen.
  • 1 paar schoenen van Solerebels voor in de vrije tijd, fair-trade en ecologisch. Achteraf gezien ben ik hier niet zo tevreden over, de schoenen zitten te klein en om ze terug te sturen heb ik te lang gewacht. De schoenen heb ik dus maar cadeau gegeven aan iemand die er wel in kan

Het was de eerste keer dat ik bewust op zoek ging naar eerlijke, duurzame schoenen en blijkt dat dit wel kan. Voor de toekomst ga ik dus meer zoeken naar kleine merken met meer lokale productie en een doordachte visie op arbeid en milieu. Er zijn nog tal van andere merken en winkels waar je ecologische schoenen kan kopen.

Accessoires

Eén van mijn favoriete items van het moment is de zwarte broeksriem van Elvis & Kresse. De riemen vam Elvis & Kresse worden gemaakt van oude brandslangen. Een mooi voorbeeldje van upcycling, de riem is bovendien super stevig. Toen ik hem kochte kostte de riem 54 euro bij Super Goods.

Zoek je een winkel in biologische kleding voor mannen? Kijk dan hier voor winkels met biologische herenkleding

receptenboek

aanbevolen