huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Zelf verf maken - caseine kalk verf

Dit recept om zelf verf te maken maakt gebruik van caseine en gebluste kalk als verfbasis. We hebben dit recept toegepast om zelf muurverf te maken met gele oker.

Zelf caseine kalk verf maken

Ingredienten voor 250 tot 400 mL verf:

  • 10 gram caseine
  • 8 gram gebluste kalk
  • 70 tot 200 gram pigment (afhankelijk van het type pigment, zie verder)
  • water van de kraan
verfbasis caseine kalk

verfbasis caseine kalk verf

Instructies:

Meng 10 gram caseine in ongeveer 30 mL water. Laat dit 30 minuten staan, af en toe eens omroeren, tot het een papje is geworden.

Voeg 8 gram gebluste kalk toe. Onmiddelijk goed roeren tot je een homogene, lijmachtige substantie krijgt. Nu vooral niet wachten en binnen de enkele minuten 150 mL water toevoegen.

pigment toevoegen

pigment toevoegen

Goed mengen, je verkrijgt een melk-achtige vloeistof. Dit is de basis van onze verf.

Opgelet, je kan de verfbasis niet zo lang bewaren. Omdat de bereiding ervan niet zo lang duurt maak ik steeds de hoeveelheid die ik nodig heb en bewaar deze eigenlijk nooit. Zelfs na enkele uren zie je dat de bodem van de verfbasis reeds verhard, regelmatig goed roeren is dus de boodschap.

Aan de verfbasis voeg je pigment in poedervorm toe. Op 200 gram verfbasis voeg ik steeds 70 tot 200 gram pigment toe:

rode caseine verf

rode caseine verf

  • voor sterk kleurende pigmenten zoals ijzeroxides of ultramarijn blauw is 70 gram voldoende, wil je een zeer sterke kleur en zeer goed dekkende verf dan voeg je van deze pigmenten 100 gram toe
  • voor pigmenten zoals de klassieke okers (gele, rode oker), sienna's en groene umber is een verhouding van 100 gram pigment bij 200 gram verfbasis meestal voldoende voor een goed dekkende verf
  • sommige pigmenten, bijvoorbeeld het licht groene aarde pigment uit onze webshop, moet je in een 1 op 1 verhouding toevoegen (dus 200 gram pigment in 200 gram verfbasis) om een voldoende dekkende verf te verkrijgen

caseine kalk verf

het resultaat op papier

De verf die je bekomt is meer lopend dan het spul uit de winkel, maar deze houdt wel goed vast en dekt met de meeste pigmenten erg goed. Onze eerste indruk van het eindresultaat met deze verf is dat het een meer mat resultaat geeft in vergelijking met ons vorige recept op basis van caseine en borax. Dit is te wijten aan de kalk in dit verf recept.

Je vindt hier meer verf recepten.

receptenboek

aanbevolen