huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Zelf verf maken - caseine verf

Met dit recept maken we een verf op basis van caseïne, de keuze voor caseïne verf is omdat deze op vandaag nog door heel wat kunstenaars wordt gebruikt, vooral bij muurschilderingen. Deze winter is het tijd om de binnenkant van onze woning opnieuw te schilderen, dat geeft ons nog enkele maanden om onze caseïne verf te optimaliseren.

caseine muurschildering

De Egyptenaren gebruikten reeds verf op basis van caseïne, in muurschilderingen zoals deze.

Dit recept maakt naast caseine ook gebruik van borax. Er is een alternatief en minder omslachtig recept voor caseine verf dat gebruik maakt van gebluste kalk, dat recept vind je hier

Wat is caseine

Caseïne is een melk-eiwit dat wordt gewonnen uit afgeroomde melk. Het is een echt natuurproduct, waarvan ook de winning nauwelijks ecologische impact heeft. Je kan zelf caseïne winnen, maar het is veel minder gedoe om caseïne poeder te kopen.

Zelf caseine verf maken

Ingredienten, om zo'n 150mL verf te maken:

caseine poeder

Caseïne is een natuurproduct op basis van melk.

  • caseine 25g
  • borax 10g
  • koud en heet water
  • gedemineraliseerd water
  • pigment (we gebruikten zelf 10g bruin ijzeroxide)

Op dag 1 meng je 25g caseïne met 45mL koud water. Dit geeft een dikke, witte pap die veel wegheeft van lijm. Na het mengen minstens 12h laten staan, om praktische redenen lieten wij dit mengsel 24h staan en dit gaf geen problemen.

caseine lijm

Caseïne lijm die resulteert uit het mengen van caseïne met water. De basis van onze zelfgemaakte verf.

Op dag 2 meng je 10g borax in 45mL heet water, het water niet laten koken maar het moet wel zeer warm zijn want anders krijg je de borax niet volledig opgelost. Als de borax volledig is opgelost dan giet je dit mengsel bij het caseïne / water mengsel van dag 1. Probeer caseïne en borax oplossing zo goed mogelijk te mengen, laat dan minstens 1 uur staan. De bedoeling is dat het geheel goed gemengd is voor je naar de volgende stap gaat, bij kamertemperatuur lukt dit echter niet zo goed. Wij gingen naar de volgende stap ook al was de menging nog niet volledig.

Nog steeds op dag 2, maar enkele uren na voorgaande stap, het mengsel au bain marie opwarmen tot 60 graden. Als borax oplossing en caseïne oplossing onvolledig gemengd zijn, warm dan zachtjes op terwijl je roert, dan is de menging volledig tegen wanneer je 60 graden bereikt. Je bereikt 60 graden wanneer er blazen in het mengsel komen (volgens mijn kinderen net snottebellen), dit is even nadat het water in de pot begint te koken. Hou het mengsel enkele minuten op 60 graden.

Na afkoelen krijg je een soort lijmachtig mengsel, het zag er bij ons wat stroperig uit en het was net vast genoeg dat je het niet kon uitgieten.

caseine verf

Het resultaat van onze eerste poging om zelf verf te maken.

Op dag 3, of dit mag zelfs een dag of twee later. De pigmenten in de gewenste hoeveelheid oplossen in 50mL koud gedemineraliseerd water. Wij mengden 10g bruin ijzeroxide in 50mL gedemineraliseerd water. Daarna de pigment oplossing bij ons lijm-mengsel gieten en goed mengen. Je moet echt vrij lang roeren, mensen die dit vaker doen gebruiken meestal een afgedankte mixer. Maar je zal zien als je lang genoeg roert krijg je een mooie, homogene verf oplossing.

De zelfgemaakte verf kan je eventueel met water verdunnen, hoeveel water je toevoegt hangt ervan af waarvoor je de verf wil gaan gebruiken.

Met de ijzeroxide pigmenten kregen wij een zeer donkerbruine verf, voor onze volgende poging gaan we minder pigment gebruiken. Om te experimenteren met kleuren kan je de gemaakte lijmoplossing (caseïne en borax) verdelen in porties om zo verschillende combinaties pigmenten te proberen.

Gebruik van caseine verf

caseine verf

Dit is maar een magere eerste poging, voor ons eerder een kleurtest. Maar je ziet dat het dekkend vermogen van onze zelfgemaakte verf zeer goed is.

Verf gemaakt uit caseïne is vrij dik en zeer homogeen waardoor deze makkelijk te verwerken is. Dankzij de water oplosbaarheid van de verf kan deze echter makkelijk verdund worden naar eigen voorkeur en toepassing. Het grote voordeel van caseïne verf is dat deze droogt tot een gladde, matte oppervlakte en een goed dekkend vermogen heeft. Dit maakt zelfgemaakte caseïne verf zeer geschikt voor het beschilderen van muren.

Verder zou caseïne verf ook geschikt zijn voor het beschilderen van meubels, en andere solide oppervlakken. Omdat caseïne verf gaat barsten is het niet geschikt voor plooibare, bewegende oppervlakten zoals bijvoorbeeld canvas.

Caseïne verf is water oplosbaar, nog een voordeel want geen onnatuurlijke solventen nodig bij het opkuisen achteraf. Maar caseïne verf zou op termijn zijn wateroplosbaar vermogen verliezen, na lang drogen en blootstelling aan de lucht. Ik neem aan dat dit laatste de degelijkheid van de verf ten goede komt.

Je vindt hier meer verf recepten.

receptenboek

aanbevolen