huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Citroenazijn als wasverzachter

Geurazijn is een uitstekend alternatief voor wasverzachter. Je was wordt er heerlijk zacht mee, azijn verwijdert zeep resten en ontkalkt je wasmachine. Wanneer je zuiver azijn als wasverzachter gebruikt dan zal je na het wassen en drogen geen azijngeur waarnemen, azijn verwijdert geurtjes en de azijn resten vervliegen. Wil je toch een lekker geurtje, dan is citroenazijn als wasverzachter een mogelijkheid.

citroenazijn maken

Het resultaat: 500mL geurazijn op basis van citroen.

Ingredienten voor citroenazijn

Ik gebruikte deze hoeveelheden voor het maken van citroenazijn:

  • schillen van 1,5 citroen
  • 500 mL azijn

Je kan andere verhoudingen gebruiken, weet dat je de geurazijn steeds kan verdunnen door achteraf zuivere azijn toe te voegen.

Naast deze ingredienten heb je ook een glazen pot met deksel nodig. Het deksel mag niet van metaal zijn, dit wordt aangetast door de azijn. Je kiest dus best een inmaakpot of een weckpot voor het bewaren van citroenazijn.

Citroenazijn maken

Citroen schillen ontdoen van resten vruchtvlees en in kleine stukjes snijden, daarna samen met de azijn in een inmaakpot stoppen en goed afsluiten. Het geheel twee weken laten staan.

Na twee weken heb ik eerst met een zeef de stukjes citroen uitgefilterd, daarna nog eens over een koffie filter gegoten om de fijne stukjes citroen te verwijderen. Het resultaat is een gele oplossing die toch vrij sterk naar citroen ruikt.

We gebruiken in de wasmachine 50mL zelfgemaakte citroenazijn per wasbeurt, na het wassen ruik je duidelijk de citroen bij het openen van de machine. De was ruikt na het drogen nog licht naar citroen, het is geen doordringende geur zoals bij wasverzachter uit de winkel maar de was ruikt lekker neutraal.

receptenboek

aanbevolen