huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Verf maken met eieren

Tot op vandaag zijn er heel wat kunstenaars die tempera verf maken op basis van eieren, water en pigmenten. Dit recept om zelf verf te maken is oeroud en oerdegelijk: er zijn goed bewaarde schilderijen uit de 14de eeuw die gemaakt zijn met deze verf op basis van eieren. Maar het is vooral een gemakkelijk, ecologisch en veilig recept geschikt om bijvoorbeeld samen met kinderen verf te maken.

Je hebt volgende ingrediƫnten nodig:

  • 1 eigeel
  • enkele druppels azijn
  • water
  • pigmenten
verf maken eieren

zelf verf maken met eieren, ideaal voor een druilerige zondag namiddag

Als je samen met kinderen verf maakt dan raad ik ijzeroxide pigmenten en ultramarijn blauw aan. Deze pigmenten geven felle kleuren en zijn makkelijk te mengen tot tussenkleuren. Daarnaast zijn de (synthetische) ijzeroxide pigmenten en ultramarijn blauw in de VS goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen, waaruit ik opmaak dat ze veilig zijn om samen met kinderen aan het verven te gaan.

In onze webshop kan je verschillende pigmenten kopen, je kan ook een voordelig pakket met de ijzeroxide pigmenten en het ultramarijn blauw pigment kopen.

Waarschuwing! De verf die we maken en de pigmenten die we gebruiken zijn niet geschikt voor consumptie, dus enkel te gebruiken met kinderen die niet alles in het mondje stoppen.

het recept

Verf maken doe je met dit recept in enkele minuten:

  1. Eigeel en druppels azijn samenvoegen
  2. Goed schudden
  3. Voeg water toe, de hoeveelheid toe te voegen water is ongeveer 2x van wat er na stap 1 in het potje zat (als er dus 20ml eigeel in zit dan voeg je nog eens 40ml water toe)
  4. Goed schudden

Je hebt nu een tempera emulsie bereid. Om te gaan verven neem je telkens wat tempera emulsie en daaraan voeg je een klein beetje pigment toe. Wij gebruikten hiervoor gerecycleerde lasagne potjes (zie foto) omdat we zo makkelijk kleuren konden mengen. De tempera emulsie kan je niet bewaren.

Kleuren mengen is op deze manier zeer makkelijk en kinderen vinden het uiteraard geweldig om de kleuren in mekaar te zien overgaan. Het resultaat van ons namiddagje schilderen met zelfgemaakte verf mocht er in elk geval zijn :)

Je vindt hier meer verf recepten.

verf maken eieren
verf maken eieren
verf maken eieren

receptenboek

aanbevolen