huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Huisvesting van kippen

Zelfs wie slechts een kleine stadstuin heeft zou moeten overwegen om enkele kippen te houden. Kippen werken heel wat restafval weg, je krijgt eieren in de plaats en ze behoeven slechts weinig ruimte.

In onze tuin, die slechts 100 m2 groot is, besloten we enkele vierkante meters te voorzien voor het houden van twee middelzware hoenders. Het kippenras staat nog niet helemaal vast, we twijfelen nog tussen o.a. Wyandote en Sussex kippen maar het staat vast dat we gaan voor middelzware hoenders, dus we kunnen alvast op zoek gaan om een geschikt kippenhok te kopen.

Onze kippen zullen een omheinde buitenren hebben, de ren zal wanneer we zelf thuis zijn openstaan zodat de kippen vrij door de tuin kunnen 'rennen'. In de omheinde buitenren moet een nachthok komen te staan

kippen

Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez

Waaraan moet het kippenhok voldoen?

De grootte van een kippenhok hangt uiteraard af van het aantal kippen en van de soort die je wil gaan houden. Je kan volgende vuistregel hanteren voor het bepalen van de grootte van het kippenhok, opgelet dit gaat enkel over de oppervlakte van het binnenhok en niet over de buitenren:

Per vierkante meter kippenhok kan je 3 grote kippen (hoenders) of 5 krielen huisvesten. Verder moet je per kip op 15 tot 20 centimeter zitstok-ruimte rekenen, reken dit eerder iets ruimer dan krapper.

Een kippenhok moet makkelijk te reinigen zijn. Zorg dus dat het kippenhok dat je koopt of zelf bouwt makkelijk opengemaakt kan worden, en dat er geen verloren hoekjes zijn die je niet kan reinigen. Bij voorkeur heb je ook een 'mestplank', dit is gewoon een plankje dat je op zo’n 20-30 centimeter onder de zitstok bevestigt en waarmee de kippenmest makkelijk verwijderd kan worden.

Het is belangrijk dat een kippenhok goed winddicht is en dat het niet vochtig is, kippen worden ziek van tocht en vochtigheid. Zorg dat het hok een degelijk, waterdicht dak heeft en geef de voorkeur aan een kippenhok op poten (ter voorkoming van opstijgend vocht).

Verder heb je natuurlijk ook een legnest nodig, meestal is dit een afzonderlijk hokje naast het kippenhok zodat dit makkelijk toegankelijk is. Het is belangrijk dat je dagelijks de gelegde eieren verwijderd, hou hiermee dus rekening bij de keuze en de plaatsing van het kippenhok.

Zorg tenslotte dat je hok goed bereikbaar is voor de kippen, als het op poten staat heb je dus een loopplankje nodig, maar dat ongedierte zoals muizen en ratten moeilijk toegang krijgt tot het kippenhok.

Waaraan moet de buitenren voldoen?

De grootte van de buitenren is een fel discussiepunt. Uiteraard geldt hoe meer hoe beter. Wanneer je kippen op een kleine oppervlakte zitten dan zal dit bij de dieren stress veroorzaken, de grond zal een modderpoel worden en dat zal op zijn beurt ziektes in de hand werken.

Voor twee middelzware hoenders heb je minimaal 7 vierkante meter nodig, per extra dier nog eens 2 vierkante meter erbij. Kleine kippen of krielen kunnen al met twee op slechts 5 vierkante meters, voor grotere rassen moet je al minstens 10 vierkante meter voorzien. En dit zijn de minimum aanbevolen afmetingen, bij deze afmetingen zou het gazon in de buitenren geen lang leven beschoren zijn.

Om te voorkomen dat de gereserveerde 7 vierkante meter van onze kippen een modderpoel wordt, voorzien wij dat ze regelmatig over de gehele tuin mogen lopen. Al moeten we even afwachten hoe dat zal gaan...

Verder voorzien we in de buitenren nog wat extra tijdverdrijf, enkele stevige planten, wat hout en stenen om op te klimmen. Zo gaan de kippen zich niet vervelen.

Het is aanbevolen dat er in de buitenren een extra afdakje wordt geplaatst, waar de kippen beschut van regen en wind kunnen 'schuilen'. Als je slechts beperkt ruimte hebt is het een goed idee om een binnenhok op poten te kopen, kippen kunnen dan onder je binnenhok waardoor het ook dienstdoet als afdak.

De afrastering van de buitenren moet minstens 1,5 meter hoog, kippen bewegen graag en kunnen aardig springen of opfladderen. Als je de afrastering met kippengaas maakt zorg dan dat dit onderaan goed dicht is, leg er bijvoorbeeld bakstenen tegen zodat de kippen dit niet gaan ondergraven.

receptenboek

aanbevolen