huishouden energie besparen keuken moestuin creatief

Voeding van kippen

Het kippenhok is bijna klaar, binnen enkele weken gaan we langs de lokale kippenboer / liefhebber om te kijken welke rassen deze in de aanbieding heeft. Hoogtijd dus om te bekijken wat we onze kippen moeten voeren.

Waaruit bestaat een goede kippenvoeding?

Kippen die meewonen in een gezin krijgen in eerste instantie een hoop keukenafval voorgeschoteld. Welk keukenafval lusten kippen graag?

kippen

Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez

  • Schillen, bladeren van groenten of fruit
  • Pitten van tomaten, courgettes en meloenen
  • Rauwe aardappelschillen
  • Oudbakken brood
  • Restjes van bereid voedsel zoals gekookte aardappelen, gestoofde groenten, frietjes, rijst, deegwaren, resten van soep

Verder zijn kippen verlekkerd op onkruid. Geef die bussels onkruid die je uit de tuin haalt dus maar aan de kippen, want voor hen is dit een feestmaal. De kans dat kippen een giftige plant zouden opeten (bv. distels) is zeer klein, giftige planten zouden ze gewoon onaangeroerd laten.

De hoeveelheid en samenstelling van het tuin- en keukenafval is zeer variabel. Je zal de kippen dagelijks nog een portie samengesteld voer, graankorrels eventueel aangevuld met legmeel, moeten bijgeven. Samengesteld voer heb je in ecologische- of bio-variƫteiten.

Tenslotte, zorg dat je kippen kunnen scharrelen. Dat ze levend groen, wormpjes en kleine insecten vinden want dit 'vers' voedsel is belangrijk voor ze, en... het houdt je kippen in beweging en dus gezond.

Hoe vaak de kippen voeren en hoeveel?

Wanneer je keukenresten geeft, zorg dan dat de hoeveelheid niet te groot is en tegen avond volledig opgegeten is. Eventuele resten 's avonds verwijderen want dit trekt ongedierte aan.

Naast keukenresten en tuinafval geef je per kip, per dag nog zo'n 65 gram samengesteld voer.

Wat mogen je kippen niet eten?

Volgende keukenrestjes geef je niet aan je kippen:

  • vlees, vis of charcuterie
  • bereide etenswaren die vlees of vis bevatten, bijvoorbeeld spaghettisaus
  • uienschillen en preibladeren
  • schillen van bananen, kiwi's of citrusvruchten
  • beschimmeld fruit en brood
  • groene aardappelen
  • te vette, pikante of zoute etensresten
  • restjes van kaas

in de kijker

de leukste projecten

aanbevolen