huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips om energie te besparen

Via deze pagina vind je tips en handige weetjes om energie te besparen. Er zijn niet noodzakelijk grote investeringen nodig om je energieverbruik drastisch te verminderen.

Verwarming

De verwarming van je woning draagt het meeste bij tot je energieverbruik. Energie besparen op verwarming start bij de keuze van de juiste warmtebron, centrale verwarming op gas of stookolie zijn het meest populair in Vlaanderen. Maar ook houtverwarming en verschillende duurzame warmtebronnen zoals warmtepompen zijn aan een opmars bezig.

Als je voor een klassieke verwarmingsketel op gas kiest dan is het zeer belangrijk om een hoogrendementsketel te kiezen met de juiste capaciteit. En als je een betaalbare bron van goed brandhout hebt dan is ook een houtkachel het overwegen waard.

Elke euro die je verder spendeert aan isolatie verdien je later dubbel en dik terug, denk aan het dak, muren, ramen en deuren.

Naast grote investeringen kan je zelf een hoop dingen verbeteren. Enkele goede tips om gemakkelijk energie te besparen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van isolerende radiatorfolie achter verwarmingen, het installeren van tochtstrips en je kan natuurlijk enkele goede gewoontes aanleren. De verwarming 1 graad lager zetten bespaart al snel 7 procent op de energie factuur.

Verlichting

led lamp

LED-lamp - de tijd dat je gloeilampen, spaarlampen en led-lampen makkelijk kon onderscheiden is voorbij

Energie besparen op verlichting kan zonder aan comfort te moeten inboeten. De opkomst van spaarlampen en LED verlichting maken dat ook met een beperkt budget heel wat bespaard kan worden op verlichting, lees zeker onze vergelijking van spaarlampen en LED verlichting.

Wie wil besparen op verlichting moet vooral van het daglicht profiteren, verlichting niet onnodig laten branden en kiezen voor het juiste type lamp in elke ruimte. Meer tips om minder energie te verbruiken voor verlichting.

Wassen en afwassen

Helaas zijn hotfill wasmachines nog iets te prijzig voor het gemiddeld huishouden, toch kan je bij het wassen van kleding energie besparen door enkele goede gewoontes aan te leren en door een beetje op te letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. Door te wassen op lagere temperatuur en zoveel mogelijk te drogen zonder gebruik van een elektrische droger kan je het meest energie besparen.

De afwas levert slechts een kleine bijdrage aan het energieverbruik. De grootste energieverbruikers zijn daar de kleine elektrische boilers (die onder de gootsteen) en de oude afwasmachines. Kiezen voor een nieuwe afwasmachine en de oude elektrische boiler vervangen door een aansluiting op je centrale warmwater voorziening op gas zijn hier de beste investeringen.

oude koelkast energieverbruik

Tijd om je oude frigo door een energiezuinige koelkast te vervangen?

Koelkast en diepvriezer

Ongeveer 5 procent van het jaarlijks energieverbruik van een gemiddeld gezin is te wijten aan koelkast en diepvriezer. De keuze van de juiste apparaten, een juiste instelling van de temperatuur en het beperken van deuropeningen kunnen dit energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Meer over energie besparen bij koelkast en diepvriezer.

Energiezuinig koken

Ook in de keuken kan je energie besparen. Niet alleen door het kiezen van de juiste apparaten (koken op gas is hier de beste optie) maar ook door enkele goede gewoontes aan te leren. Zoveel mogelijk koken met een deksel, kiezen voor eenpansgerechten en je kookvuur enkele minuten vroeger uitschakelen zijn kleine dingen die op je energieverbruik het verschil kunnen maken.

Meer over energie besparen bij het koken

Multimedia : computer en televisie

De bijdrage van computer en televisie aan het energieverbruik van een gezin is eerder beperkt, extremen uitgezonderd. Een computer met de hoogste specs en een dozijn ventilatoren om dit op temperatuur te houden zal toch aardig bijdragen aan je energieverbruik, hetzelfde geldt voor de afgeschreven plasma televisie die een volledige binnenmuur inneemt. Belangrijk is om ook hier bij de aankoop van een nieuw toestel even bij het energieverbruik stil te staan.

receptenboek

aanbevolen