huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Azijn als wasverzachter

Ja hoor, je leest het goed. Azijn is een uitstekende wasverzachter. En je was zal niet naar azijn ruiken, beloofd!

Een gemiddeld merk wasverzachter kost al snel 2 euro per liter, duur genoeg voor heel wat mensen om het niet te gebruiken. De was is immers zacht genoeg met gewoon wasmiddel, en al die extra geurtjes hoeven niet. Wat vaak vergeten wordt is dat wasverzachters er ook voor zorgen dat zeepresten uit de wasmachine verwijderd worden, en dus vermijden dat je wasmachine gaat stinken of stuk gaat.

waslijn

Foto: Giulia Ciappa

Gelukkig is er een alternatief, een liter azijn van het gewone huismerk (azijn is azijn) betaal je slechts 30 eurocent of minder. Het resultaat is hetzelfde, uitgezonderd de Eucalyptus en Lavendel geurtjes dan. Uiteraard is azijn ecologisch gezien een veel betere keuze, azijn is echt een natuurproduct.
Conclusie: geld besparen en meer ecologisch huishouden door azijn ipv wasverzachter te gebruiken.

Wat doet azijn?

Azijn maakt de was zacht door zeep en andere wasmiddel restanten van je kleding te verwijderen. Deze goedkope wasverzachter is dus ook ideaal voor de gevoelige huid, azijn verwijdert restanten van het wasmiddel en laat zelf geen sporen na.

Ook zeepresten en kalk in de wasmachine zullen door het azijn opgelost worden, hierdoor gaat je machine niet stinken en zal ze langer meegaan.

Wat doet azijn niet?

Azijn zal je kleding niet verkleuren, integendeel azijn zal kleurstoffen helpen fixeren en legt een beschermlaag op het textiel waardoor dit (een beetje) minder snel zal slijten. Azijn zal ook geen schade toebrengen aan je wasmachine, integendeel door het verwijderen van zeepresten en kalk zal je wasmachine net langer meegaan.

Met azijn zal je kleding niet lekker naar Lavendel ruiken, wanneer de was uit de wasmachine komt dan kan je een vage azijngeur waarnemen maar na het drogen is deze volledig verdwenen. Je was zal neutraal ruiken, of je daar van houdt moet je zelf uitzoeken.
Als je toch wasverzachter met een lekker geurtje wil gebruiken, dan kan je citroen azijn ipv wasverzachter gebruiken.

Hoe azijn als wasverzachter gebruiken

Wat je ook doet, wasverzachter (of azijn) doe je steeds in het bakje dat met het laatste spoelwater meegaat. Giet wasverzachter nooit samen met wasmiddel in hetzelfde doseerbakje, hierdoor zal je wasmiddel niet goed werken.

Welke hoeveelheid azijn gebruiken? Wij gebruiken 50 mL azijn per wasbeurt, we volgen eigenlijk dezelfde aanbeveling als het gemiddelde merk wasverzachter.

receptenboek

aanbevolen