huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Borax

Borax is ook bekend onder de namen Natriumboraat of Dinatriumtetraboraat. Het is een veel voorkomend ingrediënt in commerciële wasmiddelen, kuisproducten en cosmetica. Daarnaast wordt het ook gebruikt in verven op basis van caseïne en tal van industriële processen. Echter, borax is een volledig natuurlijk mineraal dat voornamelijk in mijnen in de VS en Turkije wordt ontgonnen.

Deze pagina gaat over het gebruik van borax in zelfgemaakt wasmiddel.

borax

Borax is ook bekend onder de namen Natriumboraat of Dinatriumtetraboraat.

Werking

Borax kan in wasmiddel gebruikt worden als water ontharder, detergenten en zepen reinigen immers beter in zacht water. Verder heeft borax ook een bufferende werking voor de zuurtegraad.

Ook zorgt borax ervoor dat vuildeeltjes neerslaan, en zich niet vasthechten aan de kleding in je wasmachine.

Tenslotte zal borax door het omzetten van water in waterstofperoxide een niet onbelangrijke bacterie dodende werking hebben.

Is borax ecologisch?

Borax is een natuurlijk mineraal, deze stof vervalt naar volledig natuurlijke componenten (water, zuurstof en zouten) die geen gevaar vormen voor het leefmilieu. Borax heeft een anti-microbiologische werking, maar ook deze stelt geen probleem want Borax wordt vaak zelfs aanbevolen als ecologisch verantwoord pesticide juist omdat het zich niet opstapelt in het leefmilieu.

Is borax veilig voor mijn wasmachine?

Borax is veilig voor gebruik in wasmachines. In de VS wordt borax vaak in poedervorm toegevoegd samen met het wasmiddel, een beetje op dezelfde manier zoals sommige mensen hier soda toevoegen in de wasmachine.

Is borax gebruiken ongezond?

Borax is dodelijk bij inname in grote hoeveelheden, verder kan het poeder bij inademen of bij veelvuldig contact met de huid irritatie veroorzaken. Eens deze stof is opgelost in je zelfgemaakt wasmiddel is er geen enkel acuut risico meer.

Borax heeft mogelijk invloed op de vruchtbaarheid, op basis daarvan wordt het gebruik van borax in bijvoorbeeld tandpasta afgeraden. Op basis van de informatie die vandaag beschikbaar is, bestaat er geen enkele reden om te denken dat kleine hoeveelheden borax in wasmiddel gevolgen zouden hebben voor de vruchtbaarheid.

Niettegenstaande dat de gemiddelde allesreiniger gevaarlijker is bewaar je borax steeds buiten bereik van kinderen, en onthoudt dat dit een chemische stof is die in zijn poedervorm niet geheel ongevaarlijk is.

receptenboek

aanbevolen