huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Labels voor ecologisch fair-trade textiel

Sinds een tijdje zijn we op zoek naar eco kleding en biologische stoffen. Blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan, toch als je zeker wil zijn dat het volledige productieproces milieuvriendelijk is en volgens de regels van de fair-trade gebeurde.

Op zoek naar vergelijkingspunten bekijken we enkele labels voor ecologisch textiel met hun voor- en nadelen.

Hoewel GOTS internationaal het meest erkende eco label is, zijn er verschillende minder bekende labels die ook voldoende garantie geven op ecologisch, duurzaam en fair-trade geproduceerd textiel.

GOTS label

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Deze standaard is toepasbaar op eco kleding, biologische stoffen, garen (draad) en andere ecologische textielproducten.

GOTS label

GOTS label

Het GOTS label borgt het volledige productieproces: van het oogsten van de grondstoffen tot een milieuvriendelijk en sociaal verantwoord productieproces. Alle productie stappen tot het eindproduct worden in rekening gebracht en er wordt gekeken naar respect voor mens en milieu.

Verbouwen en oogsten van grondstoffen (bv. katoen)

Om het GOTS label te krijgen moet het product gemaakt zijn met tenminste 70% gecertifieerd organische grondstoffen, het label "made with organic" is dan van toepassing. Wanneer het product ten minste 95% gecertifieerd organische grondstoffen bevat dan mag het label "organic" toegepast worden.

Productie

Productie omvat onder andere het weven, kleuren van stoffen alsook het werk dat in naaiateliers wordt verricht. Dit process wordt voor het toekennen van het GOTS label volledig doorgelicht op een waslijst aan punten, enkele voorbeelden:

 • milieuvriendelijkheid en toxiciteit van gebruikte chemicalien bv. kleurstoffen en bleekmiddelen
 • accessoires (bv. sluitingen) mogen niet gemaakt worden van materialen als PVC, Nikkel
 • verwerking van het afvalwater
 • gebruikte verpakkingsmaterialen
 • technische kwaliteit van het eindproduct, bv. wasvastheid van kleuren, niet krimpen
 • alle personeelsleden wordt opgeleid naar de bedrijfsregels ivm milieuvereisten, beperking van afval, enz.
 • behandeling van werknemers en de werkomgeving worden beoordeeld aan de hand van regels van de International Labour Organisation (ILO)

Onthoud dat het GOTS label enkel wordt toegekend als de vereisten voldaan zijn voor zowel de grondstoffen als de productie, het GOTS label gaat dus verder dan eco kleding of biologische stoffen die gelabeld zijn als "geproduceerd uit biologisch katoen". Met GOTS ben je zeker van een ecologisch en sociaal verantwoord textielproduct.

Als je nog meer wil weten over de vereisten van de GOTS standaard, dan kan je best op de website van GOTS terecht.

Fairtrade Max Havelaar Katoen

Het Max Havelaar fair-trade label wordt toegepast op diverse producten, er is echter ook een specifiek Max Havelaar label voor textiel. Dit fair-trade label garandeert goede arbeidsomstandigheden, een beperkte impact op het milieu en een financiele meerwaarde van het product voor de gemeenschap waardoor het gemaakt wordt. Dit label wordt beheerd en gecontroleerd door de Fairtrade Labelling Organisation, kortweg FLO.

Max Havelaar label

Max Havelaar label

Criteria van dit label zijn onder andere

 • Behandeling van werknemers en de werkomgeving worden beoordeeld aan de hand van regels van de International Labour Organisation (ILO)
 • Er is aandacht voor ecologische landbouw- en productiepraktijken en verwerking van afval.
 • Het gebruik van de meest schadelijke pesticiden is niet toegelaten.
 • Het gebruik van GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) is niet toegestaan.

Oeko Tex 1000

De Oeko Tex standard 1000 is een label specifiek voor textiel. Het garandeert goede arbeidsomstandigheden en een ecologisch verantwoorde productie. Het label wordt beheerd door de Oeko-Tex association, dat is samengesteld uit een groot aantal wetenschappelijke instituten uit Japan en Europa. Het label wordt gecontroleerd door specifiek aangestelde controle organisaties, in Belgie is dit Centexbel.

Oeko Tex label

Oeko Tex label

Criteria van dit label zijn onder andere

 • Veilige arbeidsomstandigheden, minimum leeftijd, verbod op discriminatie, verbod op dwangarbeid, enz.
 • Er is aandacht voor biologische landbouw- en productiepraktijken en verwerking van afval.
 • Het gebruik van de meest schadelijke pesticiden is niet toegelaten.
 • Het label garandeert tevens dat stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid slechts in zeer beperkte mate voorkomen in het eindproduct

We hebben geen eco kleding gevonden die het Oeko Tex 1000 label draagt. Dit label wordt momenteel meer toegepast op biologische stoffen, en andere textiel producten die nog verwerkt moeten worden. Op de website van Oeko Tex kan je zelf naar gecertificeerde producenten zoeken, let wel dat je dan op het Oeko Tex 1000 label zoekt, en niet op het Oeko Tex 100 label.

Naturtextil IVN Best label

Het naturtextil best label is een initiatief van Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft (IVN), een associatie van bedrijven die biologische texielproducten produceren.

IVN best label

IVN Best label

Criteria van dit label zijn onder andere

 • Veilige arbeidsomstandigheden, minimum leeftijd, verbod op discriminatie, verbod op dwangarbeid, enz. gebaseerd op de ILO normen.
 • Alle textielvezels moeten voor 100% uit biologisch gecertifieerde landbouw komen
 • Aandacht voor afvalstromen, bepaalde productiemethodes zijn specifiek verboden in deze standaard wegens te belastend voor het milieu
 • Verwerking van het textiel is aan beperkingen onderhevig, zo is er een lijst met schadelijke stoffen die niet gebruikt mogen worden
 • PVC verpakkingsmateriaal is niet toegelaten

Het IVN best label gaat verder dan GOTS. Immers voor GOTS volstaat het om 70% van de textielvezels uit biologisch gecertifieerde landbouw te halen, de Naturtextil IVN Best vereist 100% biologisch geproduceerde vezels.

Nadelen van ecologische fair-trade labels

Er zijn niet zo erg veel merken die fair-trade gelabelde eco kleding verkopen, ook het aanbod van ander textiel (bv. stoffen) is beperkt. De reden daarvoor zijn de strenge vereisten en de beperkte interesse van de consument. Reken dus dat je voor een GOTS gecertifieerd kledingstuk al snel het dubbele betaald dan voor hetzelfde kledingstuk bij een gemiddeld betaalbaar merk.

Er is vaak kritiek op labels als GOTS omdat het uitbouwen van een kwaliteitssysteem en aantonen dat voldaan is aan de criteria ook geld kost. De kostprijs van het label zit zeer zeker vervat in de prijs van de uiteindelijke kledingstukken. Reden waarom een aantal kledingmerken die wel verantwoord produceren bewust niet kiezen voor een label als GOTS. Helaas is het zonder label als consument moeilijk om claims van milieuvriendelijkheid en fair-trade te verifieren.

Kleding met label

Een verzamellijstje van merken die gelabelde eco kleding verkopen, let op want niet noodzakelijk alle kledingstukken van deze merken voldoen aan het label in kwestie.

receptenboek

aanbevolen