huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Ecologische detergenten

Klassieke zepen hebben slechts een beperkt reinigend vermogen, dit is vooral te wijten aan een sterke vermindering van het reinigend vermogen in bijvoorbeeld hard water of bij een verkeerde zuurtegraad. Detergenten zijn net als zeep oppervlakte actieve stoffen, hun manier van werken is dus zeer vergelijkbaar, maar het voordeel is dat detergenten flexibeler zijn in gebruik, en bijvoorbeeld in hard water hun reinigend vermogen niet verliezen.

Op deze pagina vind je een overzicht van ecologische detergenten, voornamelijk op basis van planten. Deze zijn geschikt voor het zelf maken van wasmiddel, cosmetica of afwasmiddel. Suggesties ter aanvulling van deze pagina zijn steeds welkom.

Detergenten

NatriumLaurylSulfaat (SLS)

SLS, voluit NatriumLaurylSulfaat is een veelgebruikt detergent in ecologisch wasmiddelen. Onder andere het vloeibare wasmiddel van Ecover bevat SLS. Helaas is SLS een detergent met slechte reputatie, vooral in de VS is er veel te doen rond het gebruik van SLS in cosmetica. Heel wat studies tonen nochtans aan dat SLS in concentraties beneden 10 procent geen gezondheidsrisico's inhoud, en dat is bij gebruik in cosmetica. Bij gebruik in wasmiddel, waarmee we ons lichaam niet gaan inzepen, kunnen we gezondheidsrisico's vrijwel uitsluiten.

Natriumlaurylsulfaat is een zeer effectieve anionische oppervlakte actieve stof, dit wil zeggen dat het een zeer sterk reinigend vermogen heeft en zelfs geschikt is voor het verwijderen van bijvoorbeeld olie vlekken. Daarom beschouwen we SLS als een zeer geschikte kandidaat om naast zeep als hoofdingrediënt in ons zelfgemaakt wasmiddel te stoppen.

Dit detergent is bio-degradeerbaar en stelt geen grote milieu risico's, huidige visie is dat de milieu impact van SLS gebruiken vergelijkbaar is met deze van zeep. De productie van natriumlaurylsulfaat gebeurt uit plantaardige producten, meestal kokosnoot of palmolie.

SLS is verkrijgbaar in pellet en poedervorm, en is in het algemeen makkelijk oplosbaar in water.

Glucosiden

De glucosiden zijn een groep detergenten op plantaardige basis, ze worden geproduceerd door de reactie van natuurlijke alcohol met verschillende suikers. Glucosiden zijn dan ook zeer populair omdat ze volledig natuurlijk en ook in gebruik ecologisch verantwoord zijn. Glucosiden zijn in het algemeen zeer milde detergenten en daarom vooral geschikt voor gebruik in cosmetica, alsook in baby producten. Je vindt verschillende glucosiden ook in commerciele ecologische wasmiddelen, reinigingsproducten en afwasmiddelen. De glucosiden omvatten enkele niet-ionische oppervlakte actieve stoffen die geschikt zijn om zelf wasmiddel of cosmetica te gaan maken.

Als je zelf (af)wasmiddel of cosmetica wil gaan maken dan zijn vooral Cocoglucoside en Decylglucoside te overwegen.

Gezien de hogere kostprijs van Cocoglucoside en Decylglucoside vinden wij dat deze detergenten vooral geschikt zijn voor het maken van afwasmiddel en cosmetica, waar je huid in contact komt met het product en SLS een te sterk detergent zou kunnen zijn. Voor wasmiddel denken we dat SLS een goedkoper en beter werkend detergent is.

Cocobetaine

Cocamidopropyl betaine of Cocobetaine (CAPB) is een detergent op basis van kokosolie, het is net als de glucosiden een milde reinigende stof die vaak wordt gebruikt in cosmetica. Cocobetaine zal het reinigend vermogen van niet-ionische detergenten verbeteren, dit detergent is dan ook zeer geschikt om te combineren met glucosiden. Verder zorgt Cocobetaine voor een betere viscositeit en een betere schuim kwaliteit.

receptenboek

aanbevolen