huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Ecologisch verantwoorde luchtverfrissers

Er zijn verschillende ecologisch verantwoorde alternatieven voor synthetische luchtverfrissers, deze zijn meestal ook gezonder. In essentie moet je twee vragen stellen bij het beoordelen van een natuurlijke luchtverfrisser:

  • wat is de samenstelling van het parfum?
  • hoe wordt het parfum verspreid?

Geurstenen

Geurstenen bestaan meestal uit gebakken kalksteen, deze is poreus waardoor geurolie makkelijk wordt geabsorbeerd en traag verdampt. Geurstenen zijn goedkoop in aanschaf, in gebruik en gaan lange tijd mee.

geursteen

Geurstenen zorgen voor een trage verspreiding van het parfum, een ingewikkelde chemische samenstelling is niet nodig bij deze natuurlijke verdamping.

Om de week breng je enkele druppels geurolie of etherische olie op de poreuze geursteen, de geurolie wordt dan verspreid door koude verdamping. Er komt dus geen vuur bij te pas en de verdamping is zeer geleidelijk.

Door de trage, koude verdamping en wanneer je kiest om enkel natuurlijke geurolie te gebruiken is het gebruik van geurstenen niet ongezond, de verdampte hoeveelheden geurolie zijn te klein om een wezenlijke impact te hebben op de luchtkwaliteit. Daarnaast bevatten natuurlijke geurolie en etherische olie geen synthetische bewaar- of oplosmiddelen die vaak kankerverwekkend of giftig zijn.

In onze webshop kan je geurstenen kopen.

Parfum stokjes

Parfum stokjes of 'reeds' zijn houten stokjes die met een uiteinde in een geuroplossing worden geplaatst, de geuroplossing wordt opgeslorpt en verdampt door de stokjes. Het principe is dus vergelijkbaar met dat van een geursteen.

Je kan de geuroplossing kopen in de winkel, ik weet dat ik in herhaling val maar opnieuw: lees altijd even de samenstelling. Je zou met babyolie en etherische olie ook zelf de geuroplossing kunnen bereiden, maar dat moet ik bij gelegenheid nog eens zelf uitproberen.

In onze webshop kan je parfum stokjes kopen.

Geurbranders

Geurlampjes en geurbranders gebruiken de warmte van een kaarsje om een oplossing van geurolie of etherische olie te verdampen. Er wordt op korte tijd meer geur verspreidt maar dit gebeurt door verdamping, niet door verbranding. Geurbranders bestaan meestal uit een houdertje dat een schaaltje boven een theelichtje houdt, op het schaaltje worden enkele druppels geurolie of etherische olie opgelost in water.

Bij correct gebruik zouden geen schadelijke stoffen vrijkomen, wel zijn er twee aandachtspunten

  • Laat geurlampjes niet onbewaakt branden, niet alleen is er brandgevaar maar er is ook het risico dat na het verdampen van het water de olie gaat verbranden. Bij deze verbranding komen mogelijk wel schadelijke stoffen vrij.
  • Sommige kant-en-klaar oplossingen voor geurbranders bevatten niet enkel etherische olie en water, af en toe worden kleurstoffen, bewaarmiddel of vluchtige stoffen toegevoegd die niet allemaal onschadelijk zijn. De veiligste optie is dus natuurlijke geurolie of etherische olie op te lossen in water.

In onze webshop vind je verschillende geurbranders.

Geurkaarsen

Geurkaarsen zijn meestal klassieke kaarsen op basis van paraffine was waaraan geurstoffen zijn toegevoegd. Enerzijds is de verbranding van paraffine, een bijproduct uit de petroleumindustrie, ongezond wanneer er binnenskamers teveel van wordt verbrand. Maar daarnaast bevatten geurkaarsen vaak meer dan enkel paraffine en etherische oliƫn, dikwijls wordt bij de productie van geurkaarsen gekozen voor goedkopere synthetische parfums en worden ook nog kleurstoffen toegevoegd die bij verbranding worden omgezet in giftige of zelfs kankerverwekkende stoffen.

Er bestaan geurkaarsen waarvan de verbranding geen of in elk geval minder schadelijke stoffen doet vrijkomen, bijvoorbeeld kaarsen op basis van bijenwas met enkel natuurlijke geurstoffen. Je moet er helaas van uitgaan dat de meeste geurkaarsen die te koop worden aangeboden gemaakt zijn op basis van paraffine en synthetische geurstoffen, omwille van de eenvoudige reden dat er een te groot prijsverschil is in productie.

Houdt er rekening mee dat verbranding steeds ongewenste reacties, lees gevaarlijke stoffen, kan opleveren. Dit in tegenstelling tot koude of warme verdamping zoals het geval is bij geurstenen of geurlampjes.

Wierook

Over wierook kunnen we kort zijn, het branden van wierook in huis is ronduit ongezond. Uit tal van onderzoeken blijkt dat het branden van wierook schadelijke stoffen doet ontstaan, waaronder vluchtige koolwaterstoffen, benzenen en zelfs formaldehyde. Een onderzoek van Testaankoop (2013) concludeert zelfs dat wierook nog ongezonder is dan de synthetische luchtverfrissers. Testaankoop vroeg zelfs om een aantal soorten wierook onmiddellijk uit de verkoop te halen.

Als je gezondheid je lief is, gebruik dan vooral geen wierook.

receptenboek

aanbevolen