huishouden energie keuken kleding mobiliteit

De ecologische impact van zuivel

De ecologische impact van vlees is intussen wel bekend, helaas zijn er maar weinig mensen die zich realiseren hoe groot de invloed van zuivelproducten is op hun ecologische voetafdruk. Wist je dat de uitstoot van broeikasgassen bij productie van 1 kg kaas bijna 3 keer hoger is dan deze voor productie van 1 kg kippenvlees?

ecologische impact zuivel

Belgie telde in 2010 net geen 500.000 melkkoeien, Nederland meer dan 1.500.000. Die dieren moeten uiteraard gevoederd worden en de melkkoe eet vandaag heus geen gras maar soja. Veel soja. De productie van deze veevoeding vraagt heel wat grond, intensieve bemesting, verwerking en transport. De productie van gewassen voor onmiddelijke menselijke consumptie is maar een fractie hiervan.

Verder komen via de uitwerpselen van melkkoeien methaan en lachgas vrij, broeikasgassen die veel meer invloed hebben op ons klimaat dan CO2. En die dus ook weer bijdragen aan je ecologische voetafdruk.

Gezien de hoeveelheid melk die nodig is voor de productie van een kilogram kaas, en de meerkost aan energie in het productieproces, loopt de ecologische impact per kilogram kaas op tot een 10-voud van de kost voor productie van 1 liter melk.

We zouden kaas en melk helemaal kunnen laten vallen, maar net als bij vlees geldt dat als iedereen op een normale, doordachte manier consumeert we al een heel eind komen. Vandaag kunnen we gerust stellen dat er in de meeste Europese landen teveel zuivel wordt geconsumeerd, of deze overdaad schadelijk is moet nog blijken maar beter zullen we er in ieder geval niet van worden.

Tijd om elke dag een boterham met kaas minder te eten? Hier vind je alvast enkele smakelijke alternatieven.

Alternatieven voor kaas en zuivel

  • Alternatieven voor melk: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk en kokosmelk. Rekening houden met smaak, maar ook herkomst want het alternatief is daarom niet meer ecologisch dan het origineel.
  • Room voor in de keuken: sojaroom,haverroom, amandelroom, rijstroom en speltroom.
  • Boter: plantaardige margarines, kokosolie, olijfolie.
  • Hartig beleg voor op de boterham: er zijn een hoop heerlijke recepten voor tofu spreads, en wat dacht je van humus, guacamole of een klassieke boterham met pindakaas?

Toch bezorgd om je Calcium intake? Volgende (plantaardige) producten bevatten een hoop Calcium: broccoli, chinese kool, ramenas, raddijzen, paksoi, rucola, tofu, bonen en peulvruchten, amandelen, vijgen.

receptenboek

aanbevolen