huishouden energie keuken kleding mobiliteit

5 ecologische schoonmaakproducten uit grootmoeders tijd

In de winkel kopen wij meestal ecologisch schoonmaakproduct van Ecover of producten met het Europees Ecolabel. Niet dat dit een waterdichte garantie is op een ecologisch verantwoord product, maar het zal dan toch beter zijn dan het spul zonder label. We moeten er echter nog meer een gewoonte maken om terug te grijpen naar de schoonmaakmiddelen uit grootmoeders tijd. Want van middeltjes als azijn en bruine zeep kunnen we meer zeker zijn dat ze ecologisch verantwoord, onschadelijk en een pak goedkoper zijn dan de schoonmaakproducten met ecolabel uit de winkel.

Azijn

Niet alleen is azijn een uitstekende wasververzachter, ook als ecologisch schoonmaakproduct komt azijn goed van pas. Azijn is vooral geschikt voor het verwijderen van kalkaanslag en schimmelvlekken in bijvoorbeeld de badkamer.

europees ecolabel

Deze afbeelding wordt getoond op de verpakking van ecologische schoonmaakproducten die voldoen aan het Europees ecolabel.

Je kan ook azijn gebruiken om de ramen te kuisen. Hiervoor vul je een verstuiver met 1/2 water en 1/2 azijn, eventueel nog enkele druppels afwasmiddel of een beetje opgeloste marseillezeep toevoegen. Azijn is ook een handige allesreiniger voor bv. het aanrecht of gelakte kastjes in de badkamer.

Kristalsoda

Kristalsoda of schoonmaak soda opgelost in water heeft een desinfecterende werking (het doodt bacterien) en kan gebruikt worden om hardnekkig vuil op te lossen. Je moet wel een beetje voorzichtig zijn met oplossingen van kristalsoda want dit is een bijtende stof, versta me niet verkeerd want de meeste commerciele schoonmaakmiddelen zijn veel gevaarlijker.

Kristalsoda is ook uitstekend om een vuil luchtje uit de wasmachine te verwijderen, gewoon kookwasje met een kopje soda. Of zelfs om een afvoer te ontstoppen: soda door de afvoer en laten volgen door kokend water.

Baking soda of zuiveringszout

Niet te verwarren met kristalsoda! Baking soda wordt in de volksmond vaak zuiveringszout genoemd omdat het vroeger al eens gebruikt werd als middeltje tegen maagzuur. Nu wordt baking soda door zowel hobby als professionele bakkers gebruikt, maar ook als ecologisch schoonmaakproduct komt baking soda dus uitstekend van pas.

zeepklopper

De zeepklopper is ideaal voor het bereiden van een sopje uit een klassiek stuk zeep. Gewoon de zeepklopper in en dan lekker shaken in een emmer warm water.

Baking soda kan je in combinatie met kokend water of azijn als ontstopper gebruiken, of je kan een schuurmiddel maken door baking soda te mengen met vloeibare zeep. Ook zou baking soda uitstekend werken als vlekkenverwijderaar: als je ergens een vlek maakt gewoon zo snel mogelijk baking soda op strooien, eventueel daarna nog naspoelen met een azijn / water oplossing of gewoon zo de wasmachine in.

Zeep

Bruine zeep, marseille zeep, groene zeep en Sunlight zeep hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en toepassingen. Maar zonder in details te gaan is klassieke zeep zeer geschikt voor de meeste schoonmaak klussen. Een leuk idee voor wie echt terug naar grootmoeders tijd wil: koop een zeepklopper. Met een zeepklopper maak je gemakkelijk een schoonmaak sopje uit water en een stuk zeep.

Citroen

Citroensap is een natuurlijk ontvettingsmiddel en het heeft een desinfecterende werking. Citroen is fris en neutraliseert geuren. Om de microgolfoven makkelijker te ontvetten kan je er een halve citroen inleggen en dan de oven enkele minuten aanzetten.

WC reiniger zelf maken is gemakkelijk: 1 kop gewone azijn, 1 kop biologisch zeezout, 3 theelepels citroenzuur en 1 liter warm water. Citroenzuur is het zuur dat voornamelijk voorkomt in citrusvruchten, het is een ecologisch verantwoord product dat ook vaak in cosmetica wordt gebruikt.

Ken jij nog leuke tips met ecologische schoonmaakproducten uit grootmoeders tijd? Laat het ons dan zeker weten!

receptenboek

aanbevolen