huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips voor energie besparen: afwassen

In vergelijking met het verwarmen of verlichten van je woning zal de afwas slechts een klein aandeel uitmaken van je energieverbruik. De manier waarop je water verwarmt en of je met de afwasmachine of met de hand afwast zijn bepalend voor water- en energieverbruik.

energie besparen bij afwassen

Met de hand afwassen of toch maar in de afwasmachine? Soms is de keuze snel gemaakt.

Uiteraard willen we vooral een antwoord op de vraag of je nu best met de hand afwast of met de afwasmachine, hoe verbruik je het minst water en energie?

Afwasmachine of met de hand afwassen?

Nieuwe afwasmachines zijn water / energie zuinig, stil en efficiƫnt. De zuinigste programma's doen het vandaag met 7 liter water en 0,83 kWh elektriciteit. Dat is slechts de helft van het verbruik van een afwasmachine van 10 jaar geleden.

Het grote voordeel van een afwasmachine is dat je deze 1 keer per dag aanzet en zo de afwas van een hele dag doet. Twee of drie keer afwassen met de hand, waarbij het water verwarmd wordt met een elektrische boiler, zal dus zeker duurder uitkomen dan 1 keer per dag de afwasmachine aanzetten. Als je daarentegen water verwarmt op gas, dan zal afwassen met de hand minder water en energie verbruiken tenzij je beschikt over een hotfill afwasmachine.

Tips om energie en water te besparen

Tot slot nog enkele algemene tips om water en energie te besparen bij het afwassen:

  • Zet de afwasmachine enkel aan wanneer deze volledig gevuld is.
  • Doe de afwas niet met een lopende kraan, gebruik de spoelbakken.
  • Als je met de hand afwast, gebruik dan het sanitair warm water van een centrale boiler in plaats van een kleine elektrische boiler.

Lees hier meer tips om energie te besparen.

receptenboek

aanbevolen