huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips voor energie besparen : verbruik computer

Het energie verbruik van een computer is moeilijk in te schatten, de meeste geassembleerde desktops of laptops komen immers niet met duidelijke specificaties betreffende energieverbruik. Je kan het verbruik meten met een energiekosten meter, helaas is dit meestal ook slechts een moment opname want het verbruik van een computer is zeer variabel door de tijd.

Toch willen we enkele tips geven hoe je bij aankoop en dagelijks gebruik van een computer de energiekosten kan beperken.

Aankoop van een computer

energie verbruik computer

als je niet de meest recente videogames wil spelen, koop dan geen high-end computer met hoog energie verbruik

Bepaal voor je gaat kopen waarvoor je de computer wil gaan gebruiken: ben je een gamer? Ga je video's bewerken of ga je tekeningen maken in AutoCAD? Of ga je enkel wat internetten, muziek beluisteren en rapporten schrijven op je nieuwe computer?

De doorwinterde gamer of video editor weet welk materiaal hij nodig heeft: een snelle harde schijf, video kaart met flink wat power, een high-end beeldscherm en uiteraard een heel leger ingebouwde ventilatoren om deze uit de kluiten gewassen rekenmachine op temperatuur te houden. Met het energie verbruik van de computer wordt in dit geval niet echt rekening gehouden.

Ga je enkel internetten, muziek beluisteren / films bekijken, office applicaties gebruiken dan is er geen enkele reden waarom jij een high-end computer moet kopen, laat je er dus zeker geen aansmeren. Je zal het verschil niet merken in dagelijks gebruik, de aankoop prijs is een pak lager en het energieverbruik zal makkelijk 50 procent lager liggen.

Hoe kies je een energiezuinige computer?

energiezuinige videokaart

Asus integreerde de Nvidia GT610 videokaart in een energiezuinig, passief gekoeld design

  • Laptops verbruiken gemiddeld 70 procent minder energie dan desktops. Helaas bevatten laptops meer schadelijke en niet-recycleerbare materialen dan desktops, vooral meer kunststof materialen en de batterij die als ze niet correct gerecycleerd wordt een aanzienlijke impact heeft op ons leefmilieu. Laptops zijn dus goed om energie te besparen maar zorgen niet noodzakelijk voor een lagere ecologische voetafdruk.
  • Let op bij de keuze van een videokaart, als je deze zelf kan kiezen zoek dan op hoeveel het maximale verbruik is van de videokaart want deze component verbruikt het meeste energie. Om een idee te geven: het verbruik van een Nvidia GTX690 is 300 Watt, de Nvidia GT610 wanneer die volledig passief gekoeld is verbruikt maximaal 29 Watt.
  • Koop geen extra snelle harde schijf tenzij je dit nodig hebt, een reguliere harde schijf verbruikt minder dan 4 Watt. Zijn snellere broertjes verbruiken vaak meer dan 10 Watt.
  • Met een zuinige harde schijf en videokaart heb je geen al te zware voeding nodig. Laat je adviseren in de keuze van een voeding, overcapaciteit is nergens goed voor.
  • Kies een zuinige LED monitor, voor computer monitors wordt het energie verbruik meestal zeer duidelijk vermeld dus vergelijken zou wel moeten lukken.

Gebruik computer

Tot slot enkele praktische tips om het energie verbruik van je computer te beperken:

  • Laat de computer niet onnodig aanstaan, ook al gaat deze na verloop van tijd in slaap-stand.
  • Zet de helderheid van je scherm niet te hoog, slecht voor de ogen en je energiefactuur.
  • Configureer je computer zodat deze in slaapstand gaat na 10 of 15 minuten zonder activiteit.
  • Configureer je computer zodat processor snelheid automatisch wordt ingeschaald naargelang de noodzaak van het moment.
  • Als je extra ventilatoren installeert, zorg dan dat deze zo zijn ingesteld dat hun snelheid wordt geregeld naargelang koeling nodig is.

Lees hier meer tips om energie te besparen.

receptenboek

aanbevolen