huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips voor energie besparen : koelkast en diepvries

Koelkast en diepvriezer werken dag en nacht, in een gemiddeld Belgisch gezin is 5% van het jaarlijks energieverbruik te wijten aan koelkast of diepvriezer. De keuze voor een energiezuinig toestel met energielabel A+++ en een correct dagelijks gebruik kunnen je jaarlijks energieverbruik met enkele procenten verminderen.

oude koelkast energieverbruik

Tijd om je oude frigo door een energiezuinige koelkast te vervangen?

Hoe een energiezuinige koelkast of diepvries kopen?

De meest energiezuinige koelkasten en diepvriezers dragen vandaag een energielabel A+++ , de minst energiezuinige dragen energielabel A+. Sinds midden 2012 mogen er geen diepvriezers of koelkasten meer worden verkocht die geen A+, A++ of A+++ label hebben. Bij het kopen van een diepvriezer of koelkast is het dus zeer belangrijk om op het aantal '+' tekens in het energielabel te letten.

Hoeveel je kan besparen door een toestel met beter energielabel te kopen hangt af van het type toestel, test aankoop maakte een vergelijking waaruit we kunnen opmaken dat toestellen met een A+++ label gemiddeld 50% minder verbruiken dan toestellen met een A+ label. Een investering die zich met de stijgende energieprijzen en over een levensduur van 10 jaar allicht terugverdient.

Kies verder steeds voor een koelkast en diepvries waarvan de grootte zo precies mogelijk overeenkomt met je behoefte. Hoe groter het toestel, hoe meer energieverbruik.

Heb je een afzonderlijke diepvries, dan kies je best voor een koelkast zonder vriesvak. Een koelkast met klein vriesvak verbruikt aanzienlijk meer energie dan een koelkast zonder vriesvak.

Tenslotte bij de aankoop van een diepvriezer kan je, als je er plaats voor hebt, beter kiezen voor een diepvrieskoffer. Een diepvrieskoffer verbruikt minder energie dan een diepvrieskast.

Hoe kan ik minder verbruiken met mijn bestaande koelkast of diepvries?

Misschien heb je reeds de laatste, meest energiezuinige koelkast en diepvries. Of je hebt momenteel geen budget voor de aanschaf van een nieuwe, en die energievretende koeling zal dus nog even mee moeten. Door je koelkast en diepvries op de juiste manier te gebruiken kan je al heel wat energie besparen, enkele tips:

  • Beperk het aantal en de duurtijd van deuropeningen, zo beperk je het verlies van koude lucht en beperk je de aangroei van ijs op wanden van de diepvriezer.
  • Als zich ijs vormt op de wanden en/of het koelsysteem van je diepvriezer, zorg dan dat je dit regelmatig verwijdert door een volledige ontdooiing. Een laagje van enkele millimeters duwt het energieverbruik al aardig de hoogte in.
  • Richt je koeling in als een professional: organiseer alles netjes en hang aan de buitenkant van je diepvriezer een overzicht van waar je wat bewaart. Hierdoor zal je minder lang zoeken, en zal de deur minder lang openstaan.
  • Zorg dat diepvries en koelkast op de juiste temperatuur ingesteld zijn, eventueel regelmatig controleren met een koelkast thermometer. De ideale temperatuur voor een koelkast is 5 graden, voor een diepvriezer is dit -18 graden.
  • Zorg voor 5 tot 10 cm stofvrije ventilatieruimte achter je koelkast, verwijder regelmatig het stof achter het toestel, op en rond de ventilatieroosters.
  • Plaats je diepvriezer in een ruimte die niet te warm is, bij een lagere temperatuur in de omliggende ruimte moet de diepvriezer minder hard werken en verbruikt hij dus minder energie.

Lees hier meer tips om energie te besparen.

receptenboek

aanbevolen