huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips voor energie besparen : energiezuinig koken

We moeten eerlijk zijn dat de marges om energie te besparen in de keuken erg klein zijn. Volgens dit onderzoek van de Nederlandse consumentenbond kost koken op gas gemiddeld 20 euro per jaar, elektrisch koken kost 35 tot 50 euro. Maar de juiste toestellen kiezen in je keuken, en enkele goede gewoontes aanleren zullen op jaarbasis toch weer enkele 10-tallen euro's verschil maken. En helaas is het verkleinen van je ecologische voetafdruk een kwestie van anders denken en leven, een hoop kleine dingen dus.

Energiezuinig koken begint bij de juiste keuken apparaten

Aardgas is met verve de zuinigste energie om te koken, als je over aardgas beschikt kies dan beslist voor een gasfornuis. Wanneer het enkel elektrisch kan dan is koken op inductie zuiniger dan een klassiek elektrisch fornuis. Helaas zijn inductiekookplaten zeer duur en zou het productieproces van deze kookplaten niet zo ecologisch zijn.

vitrokeramische inbouw gaskookplaat

vitrokeramische inbouw gaskookplaat

Ovens bestaan ook op aardgas, maar deze zijn nog niet echt in trek omwille van de prijs en omdat de warmte in deze ovens vaak niet gelijkmatig en constant is waardoor het moeilijker bakken en braden is. Let bij de keuze van een nieuwe oven op het energielabel en kies de juiste grootte, uiteraard geldt hoe groter de oven hoe meer die verbruikt.

Wie graag kookt met stoom, en energie wil besparen, kan best kiezen voor een hogedruk stoomoven. Deze kookt niet alleen met stoom, maar kan ook druk opwekken om het eten sneller te garen.

Goede gewoontes, tips om energiezuinig te koken

Volgende tips zullen je geen tientallen euro's besparen op je energiefactuur, maar vele kleintjes... en de rest kent u wel.

  • Plaats zoveel als mogelijk een deksel op je kookpotten, anders verlies je kostbare warmte.
  • Verwarm enkel die hoeveelheid die je nodig hebt, en kies de grootte van de kookpot in functie van de hoeveelheid. Hoe groter de pot, hoe meer warmte kan verloren gaan.
  • Zet je kookplaten of oven uit enkele minuten voordat je gerecht klaar is. Zo gebruik je efficiĆ«nt de restwarmte. Dit geldt niet voor gasfornuis of inductiekookplaten.
  • Kies voor een kookplaat die dezelfde grootte heeft als je kookpot. Als de kookplaat groter is dan verlies je warmte langs de buitenwand van je kookpot, dat is niet echt energiezuinig en nog gevaarlijk ook.
  • Ga voor eenpansgerechten, minder potten op het vuur betekent minder energie verbruiken.
  • Als je wat wil opwarmen kies dan de microgolfoven voor kleine hoeveelheden, voor grotere hoeveelheden ben je zuiniger af op het fornuis.

Lees hier meer tips om energie te besparen.

receptenboek

aanbevolen