huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips voor energie besparen : energieverbruik TV

De laatste jaren is het energieverbruik van TV 's ontzettend gedaald, dit is mede dankzij een Europese richtlijn waardoor in alle lidstaten, vanaf November 2011 het energielabel voor TV 's verplicht is. De Nederlandse consumentenbond berekende dat de energiekost voor 1 jaar, 4 uur per dag televisiekijken schommelt tussen 10 en 90 euro al naargelang het type TV.

energiezuinige tv

De Panasonic TX-L32E5E is een TV met energielabel A+ , verschillende merken brengen steeds meer energiezuinige TV toestellen op de markt.

Het energieverbruik van een TV toestel wordt bepaald door drie factoren:

  • de grootte van de beeldbuis, hoe kleiner de TV hoe minder energieverbruik
  • het type van de beeldbuis, plasma of LCD / LED
  • de instellingen van het televisie toestel

Het sluipverbruik van TV 's valt tegenwoordig best mee, courante toestellen verbruiken op een heel jaar nog geen euro als sluipverbruik.

De meest energiezuinige TV 's dragen vandaag een energielabel A of A+ , het aantal toestellen met label B of C is reeds sterk afgenomen. Net als bij wasmachines, diepvriezers en ander 'witgoed' verwacht men dat de B en C labels er op termijn uitgaan, en dat labels A++ en A+++ er zullen bijkomen.

Welk type televisie verbruikt het minst energie?

De meest energiezuinige TV 's zijn toestellen met LCD scherm en LED achtergrondverlichting. Het minst energiezuinig zijn nog steeds de plasmaschermen. Een LCD LED televisie zal bij dezelfde beeldscherm afmetingen de helft minder energie verbruiken dan een plasma televisie.

Dankzij de energielabels kan je vandaag het energieverbruik van verschillende TV 's makkelijk met elkaar vergelijken. Maar let op...

Staar je niet blind op het energielabel, dit label is van toepassing wanneer het toestel gebruikt wordt op fabrieksinstelling.

Hoe bepalen de instellingen het energieverbruik van je tv?

Je nieuwe televisie wordt geleverd met standaardinstellingen. Om de kwaliteit van het beeld te verbeteren zal je instellingen zoals helderheid en contrast aanpassen, hierdoor zal het energieverbruik toenemen. In de meeste winkels zijn toestellen zo ingesteld dat de kwaliteit van het beeld wordt gemaximaliseerd, net als het energieverbruik... What you see, is dus not what you get.

Volgens Test Aankoop, de Belgische consumentenorganisatie, zal een LED TV wanneer de kwaliteit van het beeld gemaximaliseerd wordt ongeveer 10 Watt meer verbruiken, een Plasma TV zal bij de hoogste instelling tot 100 Watt meer verbruiken.

De energielabels zijn voor de consument een hele stap vooruit om het energieverbruik van verschillende TV toestellen te vergelijken, helaas zijn de instellingen van elk toestel zeer bepalend voor het uiteindelijk verbruik en dat is zeer moeilijk op voorhand in te schatten.

Lees hier meer tips om energie te besparen.

receptenboek

aanbevolen