huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Tips voor energie besparen: wassen en drogen

Met enkele eenvoudige tips kan je heel wat energie besparen bij het wassen en drogen van kleding. Wasmachine en droogkast zijn immers belangrijke energieverbruikers in elk huishouden.

hotfill wasmachine

hotfill wasmachine van Miele

Het verwarmen van water vraagt voor een wasmachine het meeste energie, de keuze van een wasprogramma op lagere temperatuur heeft veel invloed op het energieverbruik van je wasmachine. Met de wasmiddelen van vandaag kan bijna alles op 30 of 40 graden in de machine, zo gaat je kleding ook langer mee.

Een alternatief om energie te besparen op het verwarmen van water is een hotfill wasmachine. Via een warmwater aansluiting krijgt een hotfill wasmachine water van je condensatieboiler op gas, zonneboiler of ander apparaat waardoor water niet elektrisch opgewarmd moet worden.

Aankoop wasmachine

Bij aankoop van een wasmachine hou je best rekening met volgende zaken die het energieverbruik van je wasmachine zullen bepalen:

 • Energieklasse van de wasmachine: bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig een energielabel A+ of beter. De regel is dat hoe meer + tekens er staan, hoe meer energiezuinig de wasmachine. De meest energiezuinige wasmachines dragen label A+++.
 • Maximale lading van de trommel, zorg dat dit zo goed mogelijk is afgestemd op het gebruik. Het heeft geen zin een wasmachine met trommel van 11 kg te kopen als je huishouden uit slechts 2 personen bestaat.
 • Een wasmachine met timer kan handig zijn om altijd aan de energie voordelige daltarieven te wassen
 • Steeds meer betaalbare wasmachines hebben sensoren waarmee ze het water- en energieverbruik afstemmen op de belading van de trommel. Als je dus een kleiner wasje doet zal de machine minder water, en dus minder elektriciteit verbruiken.
 • Meer geavanceerde wasmachines gaan ook aangeven hoeveel wasmiddel je moet toevoegen op basis van de hoeveelheid was in je trommel.
 • Kies een wasmachine met voldoende hoog toerental op droogzwieren, je was zal zo sneller drogen als je die ophangt of je droogkast zal aanzienlijk minder energie verbruiken.

Kleding drogen

Kleding drogen doe je best buiten in de tuin of op een terras, dit kan zelfs in de winter. Binnen drogen kan ook maar zorg dan dat je voldoende ventileert, want vochtige lucht in huis is niet gezond en verhoogt de energiekost van verwarming.

Als je toch op een droogkast of linnendroger aangewezen bent laat de was dan droogzwieren in de wasmachine aan een zo hoog mogelijk toerental, zo zal je energie besparen op je droogkast. Enkele andere tips waarmee je energie kan besparen op je droogkast:

 • Reinig regelmatig het filter, de droogkast gaat meer energie verbruiken wanneer het filter bevuild is.
 • Zet de droogkast bij voorkeur in een verwarmde ruimte, een droogkast verbruikt meer energie wanneer de omgevingslucht kouder is en dus meer verwarmd moet worden.
 • Kies het programma met de laagste temperatuur, dit is meestal aangegeven als een "voorzichtig", "eco" of "delicaat" programma.
 • Kies nooit het 'droogste' programma, het laatste vocht uit de was halen kost het meest energie.
 • Een klassieke droogkast met condensatie zonder warmtepomp verbruikt het meest energie, een droogkast met luchtafvoer verbruikt merkelijk minder maar de zuinigste droogkasten zijn deze voorzien van een warmtepomp. Bij het kopen van een nieuwe droogkast is het vaak nuttig om een iets duurder maar energiezuinig type te kiezen.

Droogkasten met een warmtepomp wekken de warmte om te drogen niet zelf op, maar halen deze uit de omgevingslucht. Het wasgoed wordt door middel van warme lucht gedroogd, deze vochtige warme lucht wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid waar de lucht weer afkoelt en het water gaat condenseren. De afgekoelde droge lucht wordt vervolgens weer naar de trommel geleid waardoor het proces weer van voor af aan begint.

Droogkasten met warmtepomp verbruiken de helft minder energie dan klassieke droogkasten met luchtafvoer, het drogen duurt wel iets langer omdat bij lagere temperaturen wordt gedroogd.

Droogkasten op aardgas bestaan ook, maar deze zijn nog erg duur en in de meeste gevallen is de tijd om deze extra investering terug te verdienen veel te lang.

Nachttarief en weekend tarief

Gebruik wasmachine en droogkast zoveel mogelijk wanneer nachttarief geldt, zo kan je een hoop geld besparen op energie. Heel wat wasmachines en linnendrogers zijn tegenwoordig voorzien van een timer waardoor dit makkelijker is.

Lees hier meer tips om energie te besparen.

receptenboek

aanbevolen