huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Hoe goed brandhout kopen voor de houtkachel

Wanneer de herfst eraan komt, is het hoog tijd om je voorraad brandhout aan te vullen. Als je naarstig op zoek gaat, vergeet dan niet dat de kwaliteit van brandhout een grote invloed heeft op het rendement van je houtkachel. Meer dan dat, slecht brandhout is schadelijk voor je leefomgeving en veroorzaakt extra onderhoudskosten aan houtkachel en schoorsteen. De Europaletten die je gratis krijgt bij de buurtwinkel laten we dus gewoon liggen en ook het snoeihout van de buurman kan best nog een jaartje drogen.

goed brandhout

Een deel van onze voorraad brandhout voor deze winter. Hout van knotwilgen is makkelijk verkrijgbaar, het is hout dat snel brandt en daardoor minder populair dan hardhout. Met dank aan Lode en Sara voor het gratis en ecologisch brandhout.

Wat is goed brandhout, en waarmee houden we rekening bij het aanvullen van onze houtvoorraad voor de winter?

Goed brandhout is droog brandhout

Als we met het gezin in ons huisje in de Ardennen toekomen zie ik onmiddellijk wanneer een huurder brandhout is gaan "sprokkelen" in het bos, en daarna getracht heeft de houtkachel hiermee aan te steken. De kachel zit dan helemaal onder het roet, dat kost mij een hoop schoonmaakwerk en ik wil niet weten hoeveel roet er hierdoor wordt afgezet in de schoorsteen.

Goed brandhout is droog brandhout. Ja, drogen kost tijd en als je brandhout gaat kopen dan kost dit ook extra geld. Maar je zal meer warmte krijgen van dezelfde hoeveelheid hout, de uitstoot van schadelijke stoffen is er heel wat minder door en je houtkachel / schoorsteen hebben minder onderhoud nodig.

De hoeveelheid vocht in brandhout mag maximaal 15 tot 20 procent bedragen. Zachte houtsoorten hebben een droogtijd van ten minste 1 jaar, bij harde houtsoorten is dit ten minste 2 jaar.

Er zijn bomen en er zijn bomen

Harde houtsoorten branden trager, de kolen gloeien langer en de warmte wordt dus meer geleidelijk afgegeven. Zachte houtsoorten geven veel warmte in een kortere tijdspanne. Zacht hout is vooral geschikt voor gebruik in een accumulatiekachel, die de snel afgegeven warmte kan opslaan. Maar onze eigen ervaring is dat ook in een klassieke houtkachel je goed kan stoken met zacht hout, tenzij natuurlijk deze houtkachel veel te veel vermogen heeft voor de ruimte in kwestie.

Harde houtsoorten: Es, Eik, Beuk

Zachte houtsoorten: Berk, Els, Kastanje, Populier, Linde

Hout van dennen en sparren gebruik je beter niet. Dit brandhout bevat veel harsen waardoor restanten aan je houtkachel en in de schoorsteen blijven kleven, hierdoor is meer frequent onderhoud nodig.

Op het internet vind je een hoop tabelletjes die de calorische waarde geven voor elk soort hout, dit is de hoeveelheid "warmte" energie per kilogram brandhout. Dit ligt voor alle houtsoorten rond de 4 kWh per kg, er zijn wat betreft de hoeveelheid warmte energie per kilogram dus weinig verschillen tussen de houtsoorten. Naar ons gevoel is hoe droog het brandhout is veel meer bepalend voor de prijs, en hardhout is natuurlijk duurder omdat het trager stookt en de meeste mensen dit best handig vinden.

Over plankjes en Europaletten

Hout van afbraakwerken, tuinhout of Europaletten kan je beter niet gebruiken als brandhout in de houtkachel. De minste behandeling dat dit hout heeft gehad zal aanleiding geven tot afgifte van Dioxines en andere rotzooi in je leefruimte.

Verbrand nooit zaagmeel, dit kan leiden tot ontploffingen! Uiteraard is ook plastic en ander huishoudelijk afval uit den boze.

receptenboek

aanbevolen