huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Hoe een verwarmingsketel op gas kiezen

De verwachte levensduur van een nieuwe verwarmingsketel op gas is 15 tot 20 jaar. De aanschaf van een verwarmingsketel is dus een investering voor heel wat jaren, je kan dus maar beter een geïnformeerde beslissing nemen.

We overlopen kort de verschillende punten waarmee je bij het kopen van een nieuwe verwarmingsketel rekening moet houden. Laat je bij je keuze vooral adviseren door een vakman, bij voorkeur eentje die ervaring heeft met verschillende merken.

Rendement verwarmingsketel: HR100, HR104, HR107, HR-top

Een hoogrendementsketel of HR ketel is een verwarmingsketel op gas die ten opzichte van een klassieke verwarmingsketel op gas een hoger rendement heeft. Dit wordt gerealiseerd door condensatie van de waterdamp in de rookgassen.

HR-top verwarmingsketel

De Bosch 24HRC II draagt het HR-top (BE) en het HR 107 (NL) label.

In België wordt aan verwarmingsketels met het hoogste rendement het HR-top label toegekend. Dit label geeft enerzijds commerciële garanties zoals minimum 2 jaar volledige waarborg, minimum 10 jaar technische ondersteuning door het merk. Anderzijds wordt het HR-top label enkel toegekend aan condensatie ketels met een rendement van ten minste 107 procent en lage emissies van koolstofmonoxide (CO) en NOx.

In Nederland verdeelt het gaskeur HR-label hoogrendement verwarmingsketels in drie categorieën:

  • HR 100, met een rendement van ten minste 100%
  • HR 104, met een rendement van ten minste 104%
  • HR 107, met een rendement van ten minste 107%

Welke capaciteit verwarming heb ik nodig?

Het is belangrijk dat de capaciteit van de verwarmingsketel die je kiest goed aansluit bij je behoefte. Indien je een verwarmingsketel op gas kiest met te weinig vermogen dan zal deze je woning onvoldoende kunnen verwarmen. Plaatsing van een verwarmingsketel met teveel vermogen zorgt dan weer voor een overbodige meerkost bij aanschaf (hoe meer vermogen, hoe hoger de prijs van de verwarmingsketel) en is minder rendabel als je hem heel de tijd onder zijn werkelijk vermogen laat werken.

Welke factoren bepalen het noodzakelijke vermogen?

  • grootte van de woning
  • gewenste "kamer" temperatuur
  • isolatie: dak, vloer, muren, ramen met of zonder hoogrendementsglas
  • type bebouwing: open of gesloten
  • orientatie van de woning: zijn de woonruimtes aan de Noord- of Zuidkant?
  • combinatie met warmwaterproductie

Indien je voor een combinatie ketel (combinatie verwarming / warm water in 1 toestel) kiest dan wordt de noodzakelijke capaciteit van de verwarmingsketel meestal bepaald door de warm water behoefte, en niet zozeer door het benodigde vermogen om de woning te verwarmen.

Voor de meeste, goed geïsoleerde woningen volstaat 10 kW voor verwarming, warm water productie niet meegerekend.

In een ander artikel kan je meer lezen over het berekenen van de noodzakelijke capaciteit van je verwarmingsketel.

Combinatie verwarmingsketel en warm waterbereiding

Meestal wordt gekozen voor een combinatie verwarmingsketel en warm waterbereiding. Voordelen van deze combinatie zijn besparing van plaats en geld, je hebt maar een toestel nodig.

Het nadeel van een combinatie ketel is dat vooral de warm water behoefte het vermogen van de verwarmingsketel zal bepalen. Bv. als je wil douchen terwijl iemand anders beneden de afwas doet, dan heb je een ketel met meer vermogen nodig terwijl deze behoefte er voor verwarming misschien helemaal niet is. Een buffervat kan hier een oplossing bieden.

Met buffervat of zonder?

Als het piekverbruik aan warm water hoog is, of wanneer gebruikscomfort op de eerste plaats komt, dan kies je best voor een warm water buffervat bij je verwarmingsketel. Dit garandeert een groot debiet aan een constante temperatuur. Meerdere gebruikers kunnen warm water gebruiken zonder dat een ongelukkige in een koude douche komt te staan.

Een doorstromer is wel zuiniger want je verbruikt enkel energie wanneer je warm water nodig hebt, een buffervat moet heel de tijd op temperatuur gehouden worden. Wanneer je een maximaal comfort wil, maar je energieverbruik binnen de perken wil houden, kies dan voor een krachtige doorstromer in combinatie met een klein buffervat van bv. 50 liter.

In combinatie met hernieuwbare energie

De meeste moderne hoogrendementsketels laten combinatie met zonneboilers toe voor de productie van warm water. Deze combinatie is ook mogelijk voor verwarming, maar tenzij je een passiefhuis gaat inrichten is dit een minder interessante en dure optie.

receptenboek

aanbevolen