huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Hotfill wasmachines

Bij een hotfill wamachine wordt het water niet elektrisch verwarmd in de machine maar wordt warm water extern toegevoerd, vanuit een bestaande boiler op gas, stookolie of hernieuwbare energie. Hotfill wasmachines besparen energie omdat water niet elektrisch wordt opgewarmd.

Een hotfill wasmachine heeft twee aansluitingen voor water, één voor het koude en één voor het warme water. De machine beschikt over een interne mengkraan waardoor niet overbodig warm water wordt gebruikt.

hotfill voorschakelapparaat

een hotfill voorschakelapparaat

Voor klassieke wasmachines met een enkele aansluiting bestaan ook oplossingen: je kan een hotfill voorschakelapparaat kopen. Dit apparaat gaat automatisch de toevoer van warm en koud water naar de wasmachine regelen waardoor er slechts minimaal elektrisch moet bijverwarmd worden. Dergelijke hotfill voorschakelapparaten kosten wel al snel 200 euro.

Wie handig is kan zelf ook een oplossing uitdenken met een goedkopere mengkraan. Belangrijk is wel dat je dan telkens, manueel de juiste temperatuur moet instellen, zoniet zal je wasmachine soms te warm water gebruiken. Spoelen gebeurt in veel wasmachines met koud water, als je dat ook op 40 of 60 graden gaat doen dan zal je weinig besparen met je zelf geknutselde hotfill oplossing.

Als je voor een hotfill wasmachine of een voorschakelapparaat kiest zorg dan dat deze dicht tegen de warmwater boiler komt te staan, anders verlies je in verhouding veel warm water in de leidingen naar de wasmachine.

Hoeveel energie kan je besparen met een hotfill wasmachine?

Helaas valt de energiebesparing nogal tegen, reken eens uit hoeveel elektriciteit een klassieke, energiezuinige wasmachine verbruikt op jaarbasis.

hotfill wasmachine

hotfill wasmachine van Miele

Wij wassen vooral op 30 graden, een degelijke wasmachine met energieklasse A+++ verbruikt dan voor 7 kg wasgoed amper 0,60 kWh of 12 eurocent elektriciteit. Ons gezin wast gemiddeld 1 volle machine per dag, en slechts 2 keer in de week zit er een wasmachine op 60 graden bij. Op jaarbasis kost mij dit geen 300kWh, dus minder dan 60 euro aan elektriciteit.

De besparing met een hotfill oplossing zou maximaal 75 procent zijn indien ik een zonneboiler had, maar aangezien wij op gas verwarmen en een zonneboiler installeren geen optie is kunnen wij maximaal 50 procent uitsparen. Dus zo'n 30 euro per jaar.

Was je toch vaak op 60 of 90 graden, en beschik je over een zonneboiler dan kan je mits kennis van je eigen gebruik en de specificaties van de wasmachine berekenen of je met een hotfill wasmachine energie en dus geld kan besparen.

Geld besparen met een hotfill wasmachine?

Verschillende grote merken bouwen hotfill wasmachines, in Belgie is echter enkel een hotfill wasmachine van Miele te koop, deze kost bijna 1500 euro. Een gelijkaardige machine van Siemens, die met uitzondering van de hotfill even energie efficient is, kost minder dan 600 euro.
Een voorschakelapparaat kost al gauw 200 euro, met mijn huidig gebruik zal ik hiermee niet snel geld gaan besparen.

Het aanbod hotfill wasmachines zal in de toekomst waarschijnlijk uitbreiden en de energie prijzen zullen nog stijgen, als de installatie meerkost voor een hotfill wasmachine beperkt wordt tot een extra warmwater aansluiting dan belooft dit in de toekomst wel rendabel te worden. Voorlopig houden wij het op een klassieke, energiezuinige wasmachine.

receptenboek

aanbevolen