huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Houthok zelf maken

Enkele weken geleden is onze Morso 6143 houtkachel geïnstalleerd, tijd dus om brandhout te kopen en een houthok te maken of te kopen.

Omdat we niet echt plaats hebben tegen een buitenmuur moet het houthok voldoende stevig zijn, een dergelijk houthok gaat al snel voor 150 tot 200 euro zonder levering en zonder accessoires zoals een dakgoot of dakbekleding. Ook hadden we graag een houthok op maat omdat plaats in de tuin beperkt is en we deze graag optimaal benutten. De keuze om zelf een houthok te bouwen was snel gemaakt.

houthok zelf maken

ons zelfgemaakt houthok

Een houthok zelf maken is helemaal niet moeilijk, teken gewoon rustig op voorhand alles uit zodat je niet teveel hout besteld en goed weet hoe je aan de opbouw zal beginnen. Basisprincipe van mijn constructie waren 4 palen van 7cm dikte, die elk in een stalen voet werden gezet. Deze heb ik rondom en bovenaan dichtgetimmerd met vuurhouten, geïmpregneerde planken.

Omdat het houthok bij ons op de scheidingslijn met de buren komt te staan heb ik de achterkant van het houthok volledig dichtgetimmerd, de zijkanten bleven vrij open zodat de wind aan het brandhout kan en dit verder uitdroogt. Het dak dacht ik eerst met dakshingels af te werken, maar omdat ik nog wat dakleer had liggen was dit een goedkopere oplossing.

Het eerste houthok moet nog verder afgewerkt worden met een dakgootje, om zo wat regenwater te recupereren voor de tuin. Een tweede houthok is gepland, zodat we alles samen ongeveer 2,5 kubieke meter brandhout kunnen leggen.

Het houthok waarin 1 kubieke meter brandhout past, volledig in geïmpregneerd vuren heeft mij aan hout minder dan 50 euro gekost. Ik denk dat de nageltjes, het dakleer en dakgootje samen nog enkele 10-tallen euro's kosten. Alles samen goed voor een namiddag werk op een mooie zomerdag om zelf het houthok te maken.

Als je zelf een houthok wil maken, kies dan voor geïmpregneerd hout. Koop voldoende dikke planken en stevige palen want van een stevige constructie zal je vele jaren plezier hebben en het geheel is makkelijker in elkaar te zetten.

In de opbouw van je houthok zorg je ervoor dat het brandhout steeds uit de regen ligt, maar dat er wel voldoende wind aan kan. Bouw met betontegels en resthout een verhoogje waarop je brandhout komt te liggen, zodat dit niet op de vochtige ondergrond ligt.

Heb je zelf een leuk houthok gemaakt? Stuur ons dan zeker een foto of een plannetje dan kunnen we deze pagina verder aanvullen.

receptenboek

aanbevolen