huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Houtkachel kopen - waar op letten?

Het aanbod houtkachels in Belgie en Nederland is groot en zeer divers. Als u niet weet welke houtkachel te kiezen dan helpt dit artikel je op weg, waar moet je op letten bij een houtkachel kopen?

houtkachel

Verwarmen we binnenkort allemaal opnieuw met een houtkachel?

  • Vermogen van de houtkachel
  • Brandhout of pelletkachel
  • Metaalplaat, gietijzer, tegel- of speksteenkachel
  • Rendement en uitstoot

Vermogen houtkachel

Het vermogen van de houtkachel moet afgestemd zijn op de grootte van de kamer of de woning die je wil verwarmen, de isolatie van je woning en of de houtkachel als hoofd- of bijverwarming moet dienen.

Met een te laag vermogen zal je op koude winterdagen de woning niet warmgestookt krijgen. Als het vermogen van de houtkachel te hoog is zal je de kachel moeten 'smoren' waardoor het rendement daalt en er meer uitstoot van roetdeeltjes zal zijn door de onvolledige verbranding.

Hier een vuistregel voor het bepalen van het houtkachel vermogen, indien deze als bijverwarming dient moet je delen door twee:

Te verwarmen volume (m3) Goed geisoleerd Redelijke geisoleerd Geen isolatie
40 4 kW 5 kW 6 kW
60 4,5 kW 5,5 kW 7 kW
80 5,5 kW 6,5 kW 8 kW
120 7 kW 8 kW 10 kW
140 7,5 kW 8,5 kW ---
160 8 kW 9,5 kW ---
180 8,5 kW 10 kW ---


Pellets of brandhout

De keuze voor brandhout of een pelletkachel is erg persoonlijk. Wie op zoek is naar gebruiksgemak en comfort kiest best voor een pelletkachel. Een klassieke houtkachel op brandhout heeft dan weer het authentieke. In dit artikel vind je een uitgebreide vergelijking pelletkachel of brandhout.

brandhout

Is brandhout meer ecologisch dan pellets?
(foto: Luc Viatour / www.Lucnix.be)

Plaatstaal, gietijzer, speksteen of tegelkachel

Een echte speksteenkachel of tegelkachel haalt het hoogste rendement, en de meest ecologische verbranding. Maar je moet er de ruimte voor hebben, het budget en de vloer moet het gewicht kunnen dragen.

Er zijn heel wat "design" kachels bekleed met speksteen, deze zijn niet te vergelijken met een echte speksteen of tegelkachel. Je kan ter discussie stellen of deze kachels hun meerprijs waard zijn, op talrijke internet fora zal je hier uitgesproken meningen over vinden. Wij hebben in onze vakantiewoning een Contura 660T met speksteen staan, wij vinden de speksteenlaag zeer aangenaam en de kachel geeft twee uur nadat je stopt met stoken nog een aangename warmte af.

Alternatief voor een speksteen of tegel accumulatiekachel is de klassieke convectie houtkachel. Deze is meestal gemaakt uit gietijzer of plaatstaal.

Rendement en uitstoot

Morso houtkachel

Alle houtkachels van de Morso 6100 reeks hebben het Nordic Swan logo

Speksteenkachels of tegelkachels halen een rendement tot 90 procent. Klassieke houtkachels halen een rendement tussen 60 en 80 procent, men spreekt in onze contreien van een hoog rendements kachel wanneer dit meer dan 72 procent bedraagt.

Naast het rendement moet je ook rekening houden met de uitstoot van onder andere fijn stof en koolwaterstoffen.

Omdat het als consument moeilijk is om op basis van de beschikbaar gestelde informatie een vergelijking te maken tussen houtkachels kan je best kiezen voor een kachel met ecolabel.

Een van de beste labels is het Nordic Swan Eco Label. Houtkachels die voldoen aan het Nordic Swan label moeten hieraan voldoen:

  • Hoog rendement, ten minste 75%
  • Lage uitstoot van deeltjes, koolstofmonoxide (CO) en koolwaterstoffen
  • Milieuvriendelijke productie
  • Kwaliteitsborging van de productie

Verschillende merken die in Belgie en Nederland te koop zijn hebben houtkachels met het Swan label in hun assortiment. Onder andere: Morso, HWAM en Contura.

In stedelijk gebied raden wij absoluut aan om enkel houtkachels te kopen die aan de strengste normen voldoen. Niet enkel om je buren te plezieren maar ook omdat onze beleidsmakers vroeg of laat wel op het idee zullen komen om bij smog of windstilte de meest vervuilende houtkachels te verbieden.

receptenboek

aanbevolen