huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Houtverwarming op pellets of brandhout - vergelijking

Wie beslist een houtkachel te kopen heeft vandaag heel wat keuze: kachels op brandhout, pelletkachels, speksteenkachels, CV houtverwarming, enzovoort. Hier maken we een vergelijking tussen klassieke houtkachels op brandhout en pelletkachels.

brandhout

Is brandhout meer ecologisch dan pellets?
(foto: Luc Viatour / www.Lucnix.be)

Samenvatting van onze conclusie is als volgt...

  • Comfort en gebruiksgemak : voorkeur pelletkachel
  • Gezelligheid : voorkeur klassieke houtkachel
  • Prijs brandstof : gaat gelijk op, tenzij je zelf voor brandhout kan zorgen dan is een klassieke houtkachel goedkoper stoken
  • Ecologisch aspect : gaat gelijk op, wie niet kan of wil leren stoken kan best wel een volautomatische pelletkachel kiezen

Meer details over vergelijking pelletkachels met houtkachels verder in de tekst.

Comfort en gezelligheid pelletkachel vs. houtkachel

De meeste pelletkachels worden volautomatisch gestart en zelfs automatisch aangevuld, het volstaat dus om af en toe de pelletvoorraad aan te vullen. Een houtkachel op brandhout moet je zelf aansteken en correct bijstoken, je hebt er dus meer werk aan en meestal ook meer stof in huis.

pellets

Pellets worden vandaag ook gebruikt in energiecentrales, o.a. door Electrabel.

Bij een klassieke houtkachel heb je een natuurlijke vlam, het geluid van krakend vuur. Bij een pelletkachel ziet de vlam er meer kunstmatig uit, verder heb je bij pelletkachels meestal een licht hoorbaar geluid van de pellet aanvoer en de luchtstroming. Sommige mensen zweren daarom bij een klassieke houtkachel.

Hecht je veel belang aan gebruikgemak dan kies je best voor een pelletkachel, wie de authentieke ervaring van houtverwarming verkiest gaat beter voor een klassieke houtkachel.

Prijs pellets en brandhout

Nu ook energieproducenten zoals Electrabel gebruik maken van pellets is het twijfelachtig of het houtafval aanbod nog zal voldoen aan de vraag, en is het een kwestie van tijd tot de pellet prijzen mee zullen bewegen met prijzen van energiebronnen zoals olie en aardgas. Electrabel mag voor zijn pellet centrale in Rodenhuize dan wel elk jaar 800.000 ton pellets invoeren uit de VS en Canada, de prijs van pellets op de lokale markt kan niet achterblijven op de prijs van ingevoerde pellets.

De prijs van brandhout hangt af van de regio, maar we kunnen natuurlijk verwachten dat als de pellet prijzen gaan stijgen ook de brandhout prijzen bij groothandels zullen volgen.

Als je deels zelf voor brandhout kan zorgen, bv. omdat je een lapje bosgrond hebt of een tuinaannemer kent, dan zal een kachel op brandhout voor jou goedkoper zijn. Heb je geen toegang tot goedkoop brandhout dan ben je met pellets even goed af.

Ecologisch aspect houtwinning en bewerking

Het ecologisch argument voor pellets is dat deze gemaakt zijn van houtafval. Helaas blijft dit argument slechts overeind wanneer het aantal gebruikers van pellets beperkt is, want de hoeveelheid geproduceerd houtafval is beperkt.

Pellets kunnen dus enkel ecologisch zijn en betaalbaar blijven mits er niet teveel verbruikers zijn. En helaas is de herkomst van pellets moeilijker traceerbaar dan lokaal gekapt brandhout.

Voordeel van brandhout is dat de herkomst makkelijk na te gaan is, afhankelijk van je woonplaats zijn er mogelijk lokale bronnen of kan je zelfs in je eigen hout voorzien.

Ecologisch aspect verbranding

Zowel klassieke houtkachels als pelletkachels kunnen zeer ecologisch zijn in verbranding, op voorwaarde dat het gaat om een degelijke kachel met hoog rendement en dat de kachel goed gestookt wordt.

Nadeel van een klassieke houtkachel: vaak te hoog vermogen waardoor men gaat smoren, de verbrandingstemperatuur neemt af waardoor de verbranding minder efficient wordt. Minder efficiente, onvolledige verbranding is verantwoordelijk voor schadelijke uitstoot.

Pelletkachels zijn vaak geautomatiseerd waardoor het verbrandingsproces beter verloopt, het rendement zal dus hoger liggen. Een klassieke houtkachel moet je leren stoken, bij een pelletkachel hoef je meestal slechts het pellet reservoir bij te vullen en de electronica doet de rest.

Wie op zoek gaat naar een houtkachel, let in elk geval op deze punten:

  1. Koop een kachel met het juiste vermogen. Een kachel met teveel vermogen moet je sneller 'smoren' (luchttoevoer sluiten) waardoor het rendement sterk afneemt.
  2. Let op het rendement. Speksteenkachels of tegelkachels halen een rendement tot 90 procent. Klassieke houtkachels halen een rendement tussen 60 en 80 procent, men spreekt van een hoog rendements kachel wanneer dit meer dan 72 procent bedraagt.
  3. Zorg dat je schoorsteen geschikt is voor het type houtkachel (bv. diameter rookkanaal) dat je wil kopen, en dat de schoorsteen jaarlijks gereinigd wordt.

In dit bericht vind je meer informatie bij het kopen van een houtkachel.

receptenboek

aanbevolen