huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Isolatiematerialen

Een overzicht van de verschillende isolatiematerialen die courant worden gebruikt voor muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Hier vind je de belangrijkste ecologische eigenschappen, voordelen en nadelen van isolatiematerialen.

Zoek je een geschikte aannemer? Kijk dan op deze pagina voor bedrijven gespecialiseerd in isolatie.

De volgende eigenschappen van isolatiematerialen worden met elkaar vergeleken:

  • Lambda waarde, dit is de warmtegeleidbaarheid van een materiaal. De beste isolatie wordt bekomen bij materialen met een lage lambda waarde.
  • Warmteopslagcapaciteit, is de thermische capaciteit van een materiaal. Dit geeft weer hoeveel warmte het materiaal kan opslaan. Isolatiematerialen met een hoge warmteopslagcapaciteit zullen beter isoleren tegen de warmte in de zomer.
  • De brandklasse geeft weer hoe gemakelijk het materiaal ontbrandt. Materialen worden ingedeeld in brandklasse A1 (niet brandbaar), A2 (practisch niet brandbaar), B (heel moeilijk brandbaar), C (brandbaar), D (goed brandbaar) en E (zeer brandbaar).
  • Ecologische eigenschappen

Minerale wol

Er bestaan twee soorten minerale wol: glaswol en rotswol. Beide isolatiematerialen zijn zeer gelijkend, ze hebben vrijwel identieke thermische eigenschappen. Bij rotswol is het basismateriaal vulkanisch gesteente, bij glaswol is dat glas.

GlaswolRotswol
Lambda waarde0,032 - 0,040 W/mK0,032 - 0,040 W/mK
Warmteopslagcapaciteit800 J/kgK800 J/kgK
BrandklasseA2A1

Zowel glaswol als rotswol bestaan in verschillende uitvoeringen, geschikt als isolatiemateriaal voor daken, muren en vloeren. Het zijn materialen met goede isolerende, akoestische en brandwerende eigenschappen.

Nadelen van beide materialen zijn dat ze in de zomer de warmte niet buitenhouden, en dat ze geen vochtbufferende werking hebben.

Glaswol wordt gemaakt uit gerecycleerde glasscherven, rotswol uit vulkanisch gesteente. De grondstoffen zijn goed voorhanden, bij productie worden schadelijke kunstharsen gebruikt waardoor het materiaal o.a. formaldehyde kan bevatten. Een niet onbelangrijk nadeel aan minderale wol zijn de vezels die kunnen vrijkomen bij plaatsing, deze vezels veroorzaken irritatie en ontstekingen van o.a. de luchtwegen. Dit roept onaangename herinneringen op aan asbest, en maakt dat we deze materialen moeilijk als ecologisch kunnen beschouwen.

Kunststof

Isolatie met kunststof is minder flexibel, maar deze isolatiematerialen hebben betere thermische eigenschappen waardoor je dunner kan isoleren. Een belangrijk voordeel van de meeste kunststof isolatiematerialen is dat deze vochtbestendig zijn, daar staat tegenover dat deze materialen vaak wel brandbaar en minder ecologisch zijn.

Kunststof isolatie materialen zijn o.a.

  • EPS geëxpandeerd polystyreen
  • XPS geëxtrudeerd polystyreen
  • PUR polyurethaan
  • PIR polyisocyanaat
  • Resol
EPSXPSPURPIRResol
Lambda waarde0,035 W/mK0,035 W/mK0,023 - 0,028 W/mk0,023 - 0,026 W/mK0,021 W/mK
Warmteopslagcapaciteit1500 J/kgK1500 J/kgK1200 J/kgK1200 J/kgK800 J/kgK
BrandklasseBBBBB

Kunststof isolatiematerialen hebben het voordeel dat ze thermisch gezien de beste isolatiewaarde hebben. Deze materialen hebben echter zeer slechte ecologische eigenschappen bij zowel productie als gebruik. Van PUR en PIR is algemeen geweten dat de gassen die vrijkomen bij plaatsing zeer giftig zijn, experts stellen dat ook na plaatsing nog giftige stoffen worden afgegeven aan de (leef)omgeving. Bij brand wordt het helemaal dramatisch, kunststof materialen zijn brandbaar en geven zeer toxische stoffen af bij brand.

Natuurlijke isolatiematerialen

Hennep, vlaswol, schapenwol en houtvezels zijn enkele van de meer courante natuurlijke isolatiematerialen. Ze onderscheiden zich van kunststof en minerale wol in een lagere ecologische voetafdruk, en ze hebben geen negatieve gezondseffecten bij plaatsing of gebruik.
De meeste van deze isolatiematerialen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, geschikt voor daken, muren en vloeren.

HennepVlaswolHoutvezelsSchapenwol
Lambda waarde0,040 W/mK0,040 W/mK0,038 - 0,040 W/mK0,035 - 0,039 W/mK
Warmteopslagcapaciteit1600 - 2350 J/kgK1550 - 1600 J/kgK2100 J/kgK1600 - 1750 J/kgK
Brandklasse (*)B-CB-CB-CB-E

(*) de brandklasse is bij de natuurlijke isolatiematerialen erg afhankelijk van de nabehandeling door de productent, de brandklasse kan hierdoor erg verschillen

Het nadeel van deze materialen is dat ze meer brandbaar zijn, en dat de thermische isolatie eigenschappen minder zijn dan bij de minerale en kunststof materialen. Natuurlijke isolatiematerialen zorgen wel voor uitstekende akoestische isolatie, hebben een vochtregulerende werking en ze zorgen ook in de zomer voor een aangenaam binnenklimaat.

receptenboek

aanbevolen