huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Kristalsoda

Soda was vroeger een van de basismiddelen voor de schoonmaak. Het gebruik van soda zit terug in de lift want soda is niet alleen een ecologisch schoonmaakproduct, het is ook zeer goedkoop. Soda kan gebruikt worden als reiniger, ontstopper of om te ontsmetten. Maar het is ook een veelgebruikt ingrediënt in zelfgemaakt wasmiddel.

kristalsoda

Schoonmaaksoda, kristalsoda of natriumcarbonaat

Er bestaan twee soorten soda:

  • schoonmaak soda, ook gekend als natriumcarbonaat of kristalsoda
  • baking soda, ook gekend als soda bicarbonaat

Deze pagina gaat over schoonmaak soda, en voornamelijk het gebruik ervan in zelfgemaakt wasmiddel.

Werking

Soda kan in wasmiddel gebruikt worden als water ontharder, detergenten en zepen reinigen immers beter in zacht water. Verder heeft soda ook een bufferende werking.

Ook zorgt soda ervoor dat vuildeeltjes neerslaan, en zich niet vasthechten aan de kleding in je wasmachine.

Tenslotte zal soda ook kalkaanslag tegengaan en zelfs verwijderen, combineer soda in je wasmiddel met azijn als wasverzachter en die dure Calgon producten kunnen in de winkelrekken blijven liggen.

Is soda ecologisch?

Soda wordt beschouwd als een van de meest ecologische schoonmaakproducten. De carbonaten in het soda zullen neerslaan en worden zo gemakkelijk verwijderd uit het afvalwater, wat overblijft is zout en gezien de lage hoeveelheden zal dit nauwelijks extra milieubelasting veroorzaken.

Is Soda veilig voor mijn wasmachine?

Soda tast aluminium onderdelen aan, heb je een oude wasmachine dan moet je hier rekening mee houden. Wij raden sowieso niet aan van teveel soda te gebruiken in zelfgemaakt wasmiddel, omdat het in onze recepten enkel gebruikt wordt als water ontharder, als buffer voor de zuurtegraad en om vuildeeltjes neer te slaan. Soda blijft een vrij agressieve stof die een aantal onderdelen in de wasmachine zou kunnen aantasten.

Er wordt op heel wat websites, en je leest zelfs regelmatig door wasmachine verkopers of reparateurs aangeraden om regelmatig een kookwas te draaien met een kopje soda, dit om vuilresten uit de wasmachine te verwijderen. De concentraties in onze wasmiddel recepten zijn vele tientallen keren lager. Daarnaast bevatten heel wat commerciële wasmiddelen een kleine hoeveelheid soda, over het weinige soda in je zelfgemaakt wasmiddel hoef je je dus geen zorgen te maken.

Is soda gebruiken ongezond?

Wanneer je met soda poeder werkt kan je veelvuldig contact met de huid best vermijden, soda is namelijk irriterend. Ook opletten dat je het poeder niet in de ogen krijgt en dat je het niet inademt. Soda is al verschillende eeuwen in gebruik als reinigingsmiddel, en er zijn geen chronische gezondheidseffecten bekend. Soda gebruiken als ingrediënt in zelfgemaakt wasmiddel of als ecologisch schoonmaakproduct is dus niet ongezond.

receptenboek

aanbevolen