huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Soorten beglazing

Een overzicht van de soorten beglazing die vandaag courant zijn. Wie een renovatie of nieuwbouw start kan bij de keuze van beglazing best rekening houden met de dan geldende subsidies.

Enkele beglazing

Enkele beglazing wordt (gelukkig) bijna niet meer geinstalleerd. Dit soort beglazing is immers de slechts mogelijke keuze wat betreft thermische en akoestische isolatie, veiligheid en inbraak preventie.
Enkele beglazing heeft U-waardes van ongeveer 5,8 W/m²K

Dubbele beglazing

Bij klassieke dubbele beglazing is de spouw tussen de glasbladen gevuld met lucht. Met de komst van superisolerende dubbele beglazing en de subsidies die hiervoor van toepassing zijn, wordt nog weinig van dit type beglazing geinstalleerd. Klassieke dubbele beglazing levert U-waardes op rond 2,9 W/m²K

Superisolerende beglazing

Bij superisolerende dubbele beglazing is de spouw tussen de glasbladen opgevuld met een thermisch isolerend gas, meestal is dit Argon gas. Hierdoor is er een sterke verbetering van de isolatie vergeleken met klassieke dubbele beglazing.

De U-waarde van superisolerende beglazing is 1,1 W/m²K of lager. Men spreekt ook wel van hoogrendements beglazing of verbeterde dubbele beglazing.

driedubbele beglazing

Opgelet, er bestaan veel types van dubbele beglazing die door de jaren heen gebruikt zijn. De vermelde U-waardes zijn typische waarden voor superisolerende beglazing die vandaag geinstalleerd wordt.

driedubbele beglazing

Bij driedubbele beglazing bestaan de ramen uit drie glasbladen met speciale coating, voor een extreem goede isolerende werking.
Deze beglazing haalt U-waardes lager dan 0,6 W/m²K.

Bij driedubbele beglazing moet je rekening houden met het gewicht, de raamprofielen moeten hier speciaal op voorzien zijn.
Driedubbele beglazing is voornamelijk zinvol voor woningen die verder zeer goed geisoleerd zijn, hoewel met de huidige (2015) subsidie regeling driedubbele beglazing extra interessant is..

Specifieke functies

Naast de isolerende eigenschappen van de beglazing zijn er meestal een aantal andere wensen waaraan de gekozen beglazing moet voldoen.

Zonwerende beglazing

Het is bij de keuze van beglazing belangrijk om de combinatie van isolerende eigenschappen met andere functies te overwegen. Voor zuidgerichte ramen is een zonwerende laag op het glas zeer aan te bevelen, je hebt dan geen zonweringssystemen of airco met hoog energieverbruik nodig.

Inbraakwerende beglazing

Speciaal inbraakwerend glas bestaat uit minstens twee lagen waartussen zich een zeer sterke folie bevindt. Hoe meer lagen de inbraakwerende beglazing heeft, hoe moeilijker het binnendringen.

Geluidsisolatie

Uiteraard bieden dubbele en driedubbele beglazing veel betere geluidsisolatie dan enkele beglazing. Wie nog hogere eissen stelt aan geluidsisolatie kan kiezen voor speciale geluidswerende beglazing, deze bevat een speciale folie met akoestische eigenschappen.

Veiligheid

In specifieke gevallen kan gelaagd glas aanbevolen of zelfs wettelijk verplicht zijn. Bij een breuk gaat gelaagd glas samen blijven hangen, er wordt een ster gevormd zoals bij een autoruit. Er is bij een glasbreuk dus minder kans op glasscherven en daaruit voorkomende kwetsuren. Gelaagd glas is vooral nuttig bij koepels, lichtstraten of beglazing die tot op de grond komt.

receptenboek

aanbevolen