huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Spaarlampen of LED verlichting - vergelijking

Spaarlampen zijn de energiebesparende opvolgers van de gloeilamp die zowel in Nederland als in Belgie uit de winkelrekken is verbannen. Maar ook LED verlichting is aan een opmars bezig, de keuze van een geschikte lamp is er de laatste jaren zeker niet eenvoudiger op geworden.

Om u te helpen kiezen tussen spaarlampen en LED verlichting vergelijken we hier beide types energie besparende lampen op een aantal belangrijke punten.

Energieverbruik

Een gloeilamp van 60W geeft een lichtstroom van ongeveer 600 lm (lumen, eenheid van hoeveelheid licht), een gelijke hoeveelheid licht wordt gegeven door een spaarlamp van 14W of een LED-lamp van 10W.

spaarlamp

klassieke spaarlamp – het uitzicht van deze energiebesparende lamp is de laatste jaren gelukkig verbeterd

Met de gloeilamp verbruik je op 10.000 branduren zo'n 600kWh elektriciteit, dit kost om en bij de 120 euro.

Met de spaarlamp is dit voor 10.000 branduren slechts 140kWh elektriciteit, of 28 euro, en met de LED lamp 100 kWh of 20 euro. De LED-lamp zorgt in de vergelijking dus voor een aanzienlijke extra energiebesparing.

Levensduur

De levensduur van de meeste spaarlampen bedraagt 10.000 branduren, bij LED lampen is dit 20.000 tot 25.000 branduren. Daarnaast verslijten spaarlampen sneller bij veelvuldig aan- en uitschakelen, sommige fabrikanten specifieren het aantal schakkelingen op maximum 5000: dit betekent dat je spaarlamp na 5000 keer aan/uit schakelen stuk is.

Spaarlampen zijn erg gevoelig aan trillingen en warmte, wat ook een beperking oplegt aan hun levensduur. Alles samen kan men stellen dat een LED-lamp 3 tot 4 keer langer meegaat dan een spaarlamp. LED-lampen hebben dus in vergelijking een langere levensduur dan spaarlampen.

Aankoop prijs

Spaarlampen kopen kan al vanaf 2 euro, tenzij je steeds goed uitkijkt zal je meestal toch 3 tot 5 euro moeten neertellen voor een goede spaarlamp van 5 tot 15W. Voor een LED-lamp zal je vandaag 15-25 euro betalen, gemiddeld is een LED-lamp in aankoop 5 keer duurder dan een spaarlamp.

Gezondheid en milieu - zijn spaarlampen ongezond?

Een belangrijk ecologisch probleem van spaarlampen is dat deze kwik en fluorescerend poeder bevatten dat schadelijk voor is voor het leefmilieu en uw gezondheid. Je moet ten allen tijde vermijden dat een spaarlamp breekt want dan kunnen schadelijke dampen vrijkomen. Spaarlampen moeten als chemisch afval behandeld worden, wie ze bij het gewone huisvuil dumpt zorgt ervoor dat erg schadelijke stoffen zoals kwik in het leefmilieu terechtkomen. Het antwoord is dus: ja, spaarlampen zijn ongezond.

led lamp

LED-lamp - de tijd dat je gloeilampen, spaarlampen en led-lampen makkelijk kon onderscheiden is voorbij

LED-lampen bevatten geen kwik en zijn meer milieuvriendelijk in zowel productie als uiteindelijke afval verwerking, LED-lampen kunnen gewoon bij het huisvuil wanneer ze stuk gaan.

Spaarlampen zouden ook, net als TL buizen, teveel UV straling afgeven wat het risico op huidkanker vergroot. Tot op 1 meter van een spaarlamp zou er een te sterk elektromagnetisch veld ontstaan, de huidige normen voor elektromagnetische straling zijn erg omstreden (zie ook de discussie die er is rond hoogspanningskabels) maar heel wat gezondheidsexperts raden af om een spaarlamp bv. als leeslampje te gaan gebruiken.

Als je dit allemaal leest kom je eigenlijk tot de conclusie dat spaarlampen ongezond zijn. De verhalen over elektromagnetische en UV straling zijn nog steeds omstreden, maar dat lampen die kwik bevatten een aanslag zijn op de volksgezondheid is een feit.

Conclusie van de vergelijking, spaarlampen of LED verlichting?

LED verlichting is in aankoop aanzienlijk duurder dan spaarlampen. Omdat LED-lampen 3 tot 4 keer langer meegaan dan spaarlampen, en omdat ze nog eens 30 procent minder energie verbruiken, zal de uiteindelijke kostprijs van LED verlichting gelijk komen met die van spaarlampen.

Spaarlampen zijn ongezond voor jezelf maar ook voor je omgeving, ze bevatten kwik en zouden teveel UV en elektromagnetische straling afgeven. Onze voorkeur na deze vergelijking gaat dus uit naar LED verlichting.

receptenboek

aanbevolen