huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Spouwmuurisolatie

Het na-isoleren van buitenmuren door het aanbrengen van isolatie in de spouwmuur is een voordelige manier om je woning energiezuinig te maken. De werken veroorzaken weinig overlast, veranderen niets aan het uitzicht van je woning en de investering van spouwmuurisolatie is op circa 5 jaar terugverdiend.

Zoek je een geschikte aannemer? Kijk dan op deze pagina voor bedrijven gespecialiseerd in spouwmuurisolatie.

materialen voor spouwmuurisolatie

Er worden verschillende materialen gebruikt voor het isoleren van spouwmuren. Dit is een vergelijking van de meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuren:

 • Glaswol vlokken, dit is hetzelfde materiaal als wat gebruikt wordt voor dakisolatie maar dan in de vorm van vlokken. Het is een relatief goedkoop, brandveilig materiaal met een goede isolatiewaarde. Let op want er bestaat zowel HR+ als HR++ glaswol, de glaswol met HR++ label is duurder maar heeft ook een hogere isolatiewaarde.
 • Steenwol vlokken zijn goed te vergelijken met glaswol. De isolatiewaarde naar warmte is iets minder maar ze zijn ook geluidswerend.
 • Polystyreen korrels hebben als belangrijkste voordeel dat ze geschikt zijn voor smalle en verontreinigde spouwmuren. Ze hebben wat betreft warmte en geluid lagere isolatiewaarden dan glaswol of steenwol. Als je spouwmuur glaswol of steenwol toelaat dan zijn dit betere materialen dan polystyreen.
 • PUR schuim heeft ook een goede prijs / isolatiewaarde verhouding, en is bijzonder geschikt voor het dichten van kieren en als vochtwerende laag.
 • Het gebruik van UF schuim is minder aan te raden, omdat de isolatiewaarde in verhouding tot de prijs veel lager ligt dan bij de andere isolatiematerialen.
spouwmuurisolatie

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie verandert niets aan het uitzicht van je woning en de werken zijn weinig ingrijpend.

Als de spouwmuur voldoende breed en in goede staat is dan is glaswol of steenwol het meest aangeraden voor isolatie. Steenwol isoleert iets minder goed wat betreft warmte, maar de geluidswerende eigenschappen kunnen op sommige plaatsen doorwegen op de keuze.

spouwmuurisolatie mogelijk

Spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk. Eerst en vooral moet je woning beschikken over een spouwmuur. De enige manier om hier zeker van te zijn is door het boren van een gat in een buitenmuur, schiet de boor na een 10-tal centimeter door dan heb je een spouwmuur. Wil je niet boren, dan geven deze elementen wel een indicatie

 • je woning dateert van na de 2de wereldoorlog
 • de muur is minstens 24 centimeter dik
 • alleen de lange zijde van de gevelstenen is zichtbaar
 • er zijn stootvoegen, vertikale open ruimtes tussen de gevelstenen

Niet alle spouwmuren zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Een vakman zal o.a. volgende zaken bekijken:

 • spouwmuur moet voldoende breed zijn voor het isolatiemateriaal en mag niet teveel verontreinigd zijn door bv. voegmortel, anders is na-isolatie niet mogelijk
 • buitenmuur mag niet dampremmend zijn door gebruik van bijvoorbeeld mozaiektegels, als de gevelsteen geen vocht doorlaat dan moet de spouwmuur leeg blijven
 • beschadigingen, vocht

spouwmuurisolatie kosten

De richtprijs is 20 tot 25 euro per vierkante meter geïsoleerde buitengevel, BTW inbegrepen. Deze investering verdien je snel terug, gemiddeld na 5 jaar.

Zijn er subsidies voor het isoleren van een spouwmuur? Ja, van de netbeheerder krijg je een premie. Deze blijft ook in 2015 bestaan. De premie bedroeg in 2013 en 2014 per vierkante meter 6 euro. De voorwaarden voor het verkrijgen van deze isolatiepremie en meer informatie vind je op deze website.

receptenboek

aanbevolen