huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Hoe (on)schadelijk zijn luchtverfrissers?

Voor een 'frisse' geur in huis zijn luchtverfrissers in alle vormen en prijsklassen verkrijgbaar. De vraag is hoe ongezond de spuitbussen en synthetische geurverdampers zijn. Voor je portefeuille en het milieu zijn ze in geen geval gezond want de krengen creëren een heuse afvalberg die uiteraard ook in de prijs begrepen is.

In dit artikel overlopen we de verschillende types van luchtverfrissers en welke gezondheidsrisico 's ze eventueel inhouden. In het artikel over ecologische, gezonde luchtverfrissers stellen we je enkele alternatieve luchtverfrissers voor die niet ongezond, wel ecologisch verantwoord en beter betaalbaar zijn zoals bijvoorbeeld geurstenen en geurstokjes.

geursteen

Geurstenen zorgen voor een trage verspreiding van het parfum, een ingewikkelde chemische samenstelling is niet nodig bij deze natuurlijke verdamping.

Spuitbussen

Spuitbussen met luchtverfrisser bevatten drijfgas om zo een synthetisch parfum te verspreiden in de ruimte. Het gebruik van dergelijke spuitbussen zou volgens een aantal onderzoeken allergieën, astma en zelfs kanker veroorzaken. Bewezen is dit echter niet, gezien de zeer variabele samenstelling van dergelijke producten is het ook ondenkbaar om hiervoor sluitend bewijs te leveren. Voor alles wat spuitbussen betreft ben ik van mening dat als er een alternatief is, ik liever het alternatief gebruik: spuitbussen zijn immers helemaal niet ecologisch, zijn meestal duur en ik ben als consument niet in staat te beoordelen of de inhoud ervan veilig is voor mijn gezondheid.

Elektrische luchtverfrissers

Deze luchtverfrissers doe je in het stopcontact, waarna ze op vaste tijdstippen een fris geurtje afgeven. Deze toestellen zijn zowel in aanschaf als gebruik (aankoop parfum cartridges) erg duur. Vrijwel al deze luchtverfrissers worden verkocht met waarschuwingen als "enkel gebruiken in goed geventileerde ruimtes" of "niet gebruiken in kinderkamers". Fabrikanten zijn verplicht dergelijke waarschuwingen te vermelden omdat ze onmiddellijk in verband staan met schadelijke ingrediënten van de gebruikte parfums, we denken dan vooral aan allerlei vluchtige stoffen, bewaar- en oplosmiddelen.

In een onderzoek uit 2009 (Steineman - Environ Impact Assess Rev 2009;29) werden in een dergelijke elektrische luchtverfrisser meer dan 20 verschillende vluchtige organische stoffen gevonden, waarvan meer dan een derde in de Verenigde Staten als giftig of schadelijk staat geklasseerd.

Potpourri

Potpourri is per definitie een natuurlijk mengsel van kruiden, bloemblaadjes, specerijen en citrusvruchten die op zichzelf een lekkere geur verspreiden. Door het verwachtingspatroon van de consument worden meestal kleurstoffen, synthetische parfums toegevoegd om nog maar te zwijgen van bewaarmiddelen en pesticiden. Ga er dus niet zomaar van uit dat de potpourri die je in de winkel koopt 'natuurlijk' is, enkel zelfgemaakte potpourri of een betrouwbare leverancier kunnen dit garanderen.

Geurzakjes

Deze zakjes uit textiel bevatten potpourri, een kruidenmengsel of kunststof bolletjes die langzaam parfum afgeven. De exacte samenstelling, en eventuele risico's voor je leefmilieu, zullen sterk verschillen van merk tot merk.

Geurstokjes en andere trage geurverdampers

Bij geurstokjes of elk gelijkaardig principe waarbij een vloeibaar parfum wordt opgeslorpt in een poreus medium om het te verdampen, hangt alles af van de samenstelling van het parfum. Soms bevatten de parfums schadelijke bewaar- of oplosmiddelen, of vluchtige stoffen die het verspreiden van parfum bevorderen. Informeer goed naar de samenstelling van het parfum, bestaat deze enkele uit natuurlijke geurolie dan is er geen probleem.

Onze conclusie is dat je spuitbussen en luchtverfrissers voor in het stopcontact beter kan vermijden. Natuurlijk potpourri, geurzakjes en geurstokjes zijn wel een alternatief als je voldoende zeker kan zijn over de samenstelling.

In een volgend blog bericht gaan we op zoek naar gezonde en ecologisch verantwoorde luchtverfrissers.

receptenboek

aanbevolen