huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Water in flessen of uit de kraan?

Water in flessen zou gezonder, veiliger zijn dan water uit de kraan. Maar is dat wel zo? Water uit de kraan is heel wat goedkoper dan flessenwater en ook je ecologische voetafdruk verkleint.

Hoeveel geld kan je besparen door water in flessen te vervangen door water uit de kraan? En hoe beinvloedt deze keuze je ecologische voetafdruk?

Drinkwater en je ecologische voetafdruk

De meeste flessen voor water worden gemaakt uit PolyEthyleenThereftalaat, beter gekend als PET. Van al dit materiaal werd in Europa in 2011 zo'n 51 procent gerecycleerd, dit betekent dat de overige 49 procent, meer dan 1,5 miljoen ton PET, op een vuilnisbelt of in de verbrandingsoven verdween. De verpakking van drinkwater in flessen levert dus een hele afvalberg op.

De additionele energiekost voor het verpakken en het transporteren van water in flessen is hoog, volgens dit onderzoek kost water verpakt in PET flessen tot 2000 keer meer energie dan water uit de kraan. Je ecologische voetafdruk kan dus aanzienlijk verlagen wanneer je water uit de kraan drinkt.

Hoeveel geld kan je besparen door water uit de kraan te drinken?

Water in flessen is honderden keren duurder dan water uit de kraan. Een gemiddeld merk niet-bruisend flessenwater betaal je al gauw 50 eurocent per liter. Stel dat per persoon één liter water wordt genuttigd per dag, dan kost dit aan een gezin van 4 personen zo'n twee euro per dag. Dit kost u als gezin 730 euro per jaar. Dezelfde hoeveelheid water uit de kraan kost u op jaarbasis minder dan 5 euro.
In deze simulatie hielden we geen rekening met de kostprijs en de moeite die het u kost om elk jaar 1500 kilo water te transporteren vanuit de supermarkt. De keuze om water uit de kraan te drinken kan u dus heel wat geld besparen op uw huishouden.

Is water in flessen gezonder dan water uit de kraan?

Zowel in België als in Nederland zijn de controles en de opgelegde normen voor water uit de kraan strenger dan deze voor water in flessen. Water in flessen bevat meestal wel meer mineralen, echter tenzij je omwille van gezondheidsredenen een bepaald dieet volgt zijn deze extra mineralen in drinkwater eerder ongezond.
Het water dat in België en Nederland uit de kraan komt behoort tot het beste van de wereld, en uit tal van onderzoeken blijkt dat water uit flessen hiervoor moet onderdoen. De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop scoorde enkele jaren geleden heel wat media aandacht met een onderzoek waaruit van alle merken flessen water één op de vier niet geschikt bleek voor dagelijks gebruik.

Opgelet: wie in een oud huis woont kijkt best na of er geen loden leidingen meer liggen alvorens water uit de kraan als drinkwater te gebruiken, lood in drinkwater is erg schadelijk.

Conclusie: tijd om uzelf de vraag te stellen waarom u nog water uit flessen drinkt?

receptenboek

aanbevolen