huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Zelf afwasmiddel maken voor in de afwasmachine

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf afwasmiddel voor in de afwasmachine kan maken? De ingrediënten hiervoor zijn ecologisch en niet duur, op en top milieuvriendelijk geld besparen dus.

Met dit recept maak je een vloeibaar afwasmiddel dat makkelijk te doseren is, de belangrijkste ingrediënten zijn baksoda, zout, kristalsoda en citroenzuur.

Wij gebruiken dit zelfgemaakt afwasmiddel nu meer dan 1 maand in onze afwasmachine. De afwas is steeds proper en we hebben geen last van vieze geurtjes in de vaatwasmachine.

zelf afwasmiddel maken

er wordt flink wat schuim geproduceerd en het mengsel gaat sterk afkoelen, af en toe goed roeren is de boodschap

Recept

Dit heb je nodig om zelf afwasmiddel te maken:

 • 40 gram baksoda
 • 20 gram zout
 • 80 gram fijne kristalsoda (ook gekend als schoonmaak soda)
 • 40 gram citroenzuur (bij voorkeur fijne kristallen)
 • 20 gram azijn
 • 10 druppels etherische olie van Bergamot of een andere citrusvrucht
 • een afsluitbare glazen pot, en enkele lepels

Baksoda, zout, kristalsoda en citroenzuur samenvoegen in een glazen pot. Goed mengen, het mengsel begint een beetje te schuimen.
Vervolgens voeg je azijn toe, dit gaat de reactie versnellen. Het mengsel gaat nu meer schuimen en koelt ook sterk af, je kan best regelmatig roeren. Het gas dat vrijkomt bij deze reactie is CO2 (koolstofdioxide) en is niet schadelijk.

Na een kwartiertje is het mengsel klaar met schuimen. De etherische olie toevoegen, alles nog eens goed omroeren en ons zelfgemaakt ecologisch afwasmiddel is klaar.

Hoe gebruiken

Ik gebruik een eetlepel om het afwasmiddel goed om te roeren. Dan doe ik in de vaatwasmachine iets minder dan een volle eetlepel van het zelfgemaakt afwasmiddel. De gebruikte lepel gaat daarna gewoon mee de afwasmachine in.

Waarom zelf afwasmiddel maken?

Tabs voor in de afwasmachine kosten al snel 20 eurocent per stuk, als je bovenstaande instructies volgt betaal je slechts 3 eurocent per afwas in je machine. Wie zegt dat je niet meer ecologisch kan leven en geld besparen tegelijk?

De tabs uit de winkel zijn niet alleen duur, ze zijn ook zeer milieu onvriendelijk. Vooral de tabs met het oplosbare plastic laagje zijn niet echt ecologisch, de opgeloste plastic deeltjes blijven in het water en brengen zo heel wat schade toe aan het leven in zeeën en waterlopen.

Uiteraard bespaar je ook flink op de afvalberg. De glazen pot waarin je jouw afwasmiddel maakt wordt telkens hergebruikt, dit in tegenstelling tot de vrolijk gekleurde verpakkingen van Dreft, Sun, etc. uit de winkelrekken.

Uitleg bij dit recept

Een beetje 'wetenschappelijke' achtergrond bij ons recept voor zelfgemaakt afwasmiddel:

 • Citroenzuur reageert met kristalsoda en baksoda, in deze reactie komt water en CO2 vrij, maar vooral natriumcitraat
 • Natriumcitraat is een ecologische waterontharder, je vindt deze ook in de (af)wasmiddelen van Ecover
 • Etherische olieën van Bergamot en andere citrusvruchten hebben een desinfecterende werking, daarnaast geven ze ook een lekker geurtje
 • Kristalsoda en baksoda reageren niet volledig met het citroenzuur, de resten soda zorgen in een belangrijk deel voor de reinigende werking van dit zelfgemaakt afwasmiddel

receptenboek

aanbevolen