huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Zelf wasmiddel maken

Je wil zelf wasmiddel maken? Goed plan! Door zelf wasmiddel te maken kan je een hoop geld besparen, meer ecologisch verantwoord wassen en het is nog leuk ook. De bedoeling is dat je op basis van de informatie op deze pagina zelf een duurzaam, dit wil zeggen ecologisch verantwoord en goedkoop wasmiddel kan samenstellen.

Mensen met een gevoelige huid of allergieën hebben ook baat bij het zelf samenstellen van hun wasmiddel, zo kan je makkelijk die stoffen vermijden waaraan je gevoelig bent.

Ingrediënten voor zelfgemaakt wasmiddel

De ingrediënten waarmee we zelf ons wasmiddel maken kunnen ingedeeld worden in een aantal groepen. Klik op een van de links voor meer informatie rond de werking van deze stoffen.

zelfgemaakt wasmiddel

Zelfgemaakt wasmiddel op basis van Sunlight zeep en SLS.

Aanbevolen recept

Dit wasmiddel recept heeft als actieve ingrediënten zeep, borax, soda en het detergent SLS (NatriumLaurylSulfaat). Voor het maken van 1 liter wasmiddel heb je nodig:

 • 900 mL heet water
 • 16 gram Sunlight of Marseille zeep
 • 8 gram soda
 • 8 gram borax
 • 85 gram SLS
 • 30 druppels etherische olie (lavendel)

De instructies voor het maken van 1 liter wasmiddel, dit is ongeveer een kwartiertje werk:

 1. Heet water van de kraan nemen. Gebruik een oude ketel, pot of emmer.
 2. De SLS pellets toevoegen en zachtjes roeren tot deze zijn opgelost, dit kan even duren. Je kan de pellets best niet in 1 keer toevoegen, anders gaan deze samenklonteren.
 3. De Sunlight of Marseille zeep fijn raspen en afwegen tot 16 gram, zeep toevoegen aan het hete water.
 4. Zacht roeren
 5. Borax en soda toevoegen, goed roeren tijdens het toevoegen zodat deze niet naar de bodem zakt.
 6. Tenslotte de etherische olie toevoegen, roeren en overgieten in een afsluitbare fles. Als je geurende wasverzachter gebruikt, of als je liever geen geurtje bij het wasmiddel hebt, dan kan je de etherische olie ook gewoon weglaten.

Als je tevreden bent met het resultaat kan je dit wasmiddel ook per 5 liter maken, dat is minder werk en onze ervaring is dat het wasmiddel goed houdbaar is.

Met dit zelfgemaakt wasmiddel hebben we zelf zeer goede ervaringen, ook bij het verwijderen van moeilijkere vlekken op slechts 40 graden. We gebruiken dit wasmiddel steeds in combinatie met azijn als wasverzachter.

De kostprijs voor 1 liter van dit zelfgemaakt wasmiddel is ongeveer 1,50 euro. Dat is minder dan de helft van wat je betaalt voor ecologisch wasmiddel van een wit product.

receptenboek

aanbevolen