huishouden energie keuken kleding mobiliteit

Zepen

Zeep is een van de hoofdingrediënten van zelfgemaakt wasmiddel. De belangrijkste voordelen van zeep zijn dat het makkelijk te verkrijgen, goedkoop en ecologisch is. Helaas is zeep geen wondermiddel, wassen op basis van enkel zeep dateert dan ook uit de middeleeuwen.

Werking

Zepen behoren tot de anionogene oppervlakte actieve stoffen, wasactieve stoffen die in staat zijn vetten en vuildeeltjes in water op te lossen. Zepen hebben in de wasmachine maar een beperkt reinigend vermogen. Toevoeging van hulpstoffen, om bijvoorbeeld de zuurtegraad te regelen, en van andere oppervlakte actieve stoffen is nodig om een goed werkend wasmiddel te maken.

zeep

Een verloren stukje witte zeep kan de basis zijn van je eerste 5 liter zelfgemaakt wasmiddel.

Soorten zeep

Dit is zeker geen volledig overzicht, de belangrijkste soorten zepen op basis van hun belangrijkste grondstof:

  • Zepen op basis van rundervet, meestal witte zepen zoals Sunlight. Dit zijn de goedkoopste zepen en ecologisch verantwoord.
  • Plantaardige zepen op basis van palmolie, zoals bijvoorbeeld Marseille zeep. Deze zijn iets duurder, maar goedkoop genoeg voor het maken van wasmiddel. Nadeel is dat de productie van palmolie niet zo ecologisch is.
  • Plantaardige zepen op basis van olijfolie zijn zeer geschikt voor het maken van wasmiddel omdat deze niet te hard schuimen. Nadeel is dat deze zepen moeilijk verkrijgbaar zijn in onze regionen, duurder zijn en in sommige gevallen ver getransporteerd worden. Als je olijfzeep hebt dan is dit wel de beste keuze voor het maken van wasmiddel.
  • Je vindt courant ook nog plantaardige zepen op basis van kokosolie, deze zijn in het algemeen te duur om zelf wasmiddel mee te maken.

Hoe ecologisch is zeep?

Zepen zijn goed biologisch afbreekbaar, er worden geen schadelijke afbraakproducten gevormd. Uit onderzoek is gebleken dat zeep voor meer dan 99% wordt verwijderd uit het afvalwater, concentraties zeep in het oppervlaktewater zijn hierdoor zo laag dat er geen schadelijke effecten te verwachten zijn.

Voor de productie van zeep worden dierlijke en/of plantaardige vetten gebruikt. In beide gevallen kan de oorsprong van deze vetten bepalen hoe ecologisch de zeep is, denk vooral niet dat plantaardige zepen steeds meer ecologisch zijn dan zepen uit dierlijke vetten. Ter illustratie: Marseille zeep wordt gemaakt uit palmolie, hiervoor wordt massaal regenwoud gekapt en is transport over een volledig continent nodig. Sunlight zeep wordt gemaakt uit rundervet, voor mijzelf als vegetariër geen prettige gedachte maar rundervet is een afvalstof. Je bent naar mijn mening dus meer ecologisch met Sunlight zeep.

Hoe duur is zeep?

De prijs van zeep is zeer variabel. Kies je voor het basisproduct, vlokken of tabletten, dan ben je het goedkoopst af met een gewone witte zeep op basis van rundervet (bv. Sunlight). Marseille zeep is iets duurder en olijfzeep is nog duurder.

receptenboek

aanbevolen